Sider

fredag 17. september 2010

D2 - Piffikrydder til folket

Dagens underholdning lar vi D2 (helgemagasinet til Dagens Næringsliv) stå for, om enn litt ufrivillig.


Mat og drikke artikkelen denne ukens D2 innleder pent med tittelen "Syltefôret. Det tradisjonsbudne amishfolket overlever vinteren med syltede godsaker fra spisskammerset. Nå får konserveringsmetodene deres sin renessanse." Tekst og fine bilder. Amishdamer i kjole og kyse. Syltetøy i hyller og kasser. Nostalgiske bilder av en velbrukt kokebok, med oppskrifter som ivaretas fra generasjon til generasjon.

Artikkelen gir oss jo da heldigvis også denne helligdommen av en rødbetoppskrift: Yoder's Rødbeter
5 dl sukker
5 dl eddik
5 dl vann
4 liter rødbeter, kokt og skåret i terninger
1 ts piffikrydder
1 ts kanel
1 ts kryddernellik
Litt salt

Jepp. Les igjen. Noe som slår deg som en smule uvanlig ingrediensbruk for flere generasjoner amishkvinner??
Piffikrydder?
PIFFIKRYDDER???
Amishrødbeter med en eim av piffikrydder & pommfri?


Heldigvis (eller ulykkeligvis) så er oppskriften også fullt leselig på engelsk der den er avbildet, og den opprinnelige ingrediensen er altså 1 ts allspice. Som er allehånde på norsk. Og ikke piffikrydder!


God helg - med eller uten piff - og gratulasjoner til D2 for å hjelpe det norske folk med å piffe opp tradisjonsmaten. Neste uke: Kabaret med aspik, erter og rosa jellybeans. Det ser jo nesten riktig ut.

PS til redaksjonen i D2: Black Boy® Piffikrydder : Salt, smaksforsterker (natriumglutamat), løk, sort pepper,paprika, chilipepper, hvitløk, purreløk, koriander, sellerifrø,kardemomme, antiklumpemiddel (E554), muskatnøtt, allehånde,krydderekstrakt.

10 kommentarer:

 1. For en tabbe. Tør ikke helt se for meg syltede rødbeter med piffismak. :-/

  SvarSlett
 2. He he he! Kanskje D2-redaksjonen har latt seg lure av at det originale Piffi-krydderet fra Kockens heter "Piffi Allkrydda"?

  SvarSlett
 3. He he - godt med en god latter på lørdagsformiddagen!

  Klem

  SvarSlett
 4. ler høyt! men fin artikkel ellers ;-)

  SvarSlett
 5. Utrolig bra - hoho! Skam på D2!

  Håper du sender dem en mail med lenke til blogginnlegget.

  SvarSlett
 6. apropos smaksforsterkere. jeg fant ikke en eneste leverpostei i butikken uten... husker mamma laget deilig kyllingleverpostei hver jul. rene og deilige smaker! har forresten et glass med grønne, små larkolltomater til deg, LIz. kun smaksatt med litt nellik, vanilje, sitrusskall og kanel. ses snart? H

  SvarSlett