Sider

lørdag 9. oktober 2010

I sitt eget skall

Baking av aubergine er omtrent like enkelt som å koke egg, det er bare å legge den i ovnen. Skallet er beholderen som holder innmaten på plass, og i løpet av litt tid skjer det noe magisk på innsiden.


Prikk skallet litt med en gaffel eller trepinne slik at det blir noen hull som dampen kan slippe ut gjennom. Inn i ovenen på et lite ovnsfast fat, og så lager auberginepureen seg nesten helt på egen hånd.

Auberginepurée
1-2 aubergine, prikket med noen damphull
Inn i stekeovnen på ca 190 grader i 45 - 60 minutter


Når den kommer ut er den litt skrukkete og stygg, men å se til, men hvem bryr seg, det er innmaten som teller. La den avkjøle seg bittelitt i noen minutter, del den i to på langs og spa ut innmaten med en skje. Her må man selv avgjøre den videre konsistensen, med en stavmikser blir det en helt glatt purée, eller som jeg liker best, bruk en kniv og hakk det til grovt purée for hånd.

Smak til med:1-2 ss olivenolje
salt og pepper
En sprut sitronsaft
Eventuellt litt hakkede friske urter
Eventuellt litt smuldret fetaost


Fetaost og mynte er veldig godt om puréen skal brukes som tilbehør til fisk eller lammekjøtt. Til oksekjøtt ville jeg vel heller brukt litt basilikum, eller estragon til grillet laks. En tomatsalat med litt løk er et annet tilbehør som passer bra ved siden av, bakt aubergine får en deilig sødme som passer godt til tomater. Aubergine er ganske mottakelig for smak så her er det bare å finne en kombinasjon av hva du liker og føler passer til hovedingrediensen. Uansett er det ingenting som slår ideen om mat som koker seg selv, inni sitt eget skall.

PS: Hel aubergine kan også legges på grillen, velg et sted utenfor den varmeste sonen og snu den noen ganger underveis så varmen blir jevnt fordelt. På kullgrill vil puréen da få en nydelig røyksmak.

3 kommentarer:

  1. Aubergine som er bakt, most og tilsatt smak er fantastisk. Har du prøvd å tilsette tahini/sesampasta? Det tilfører en fin rund smak.

    SvarSlett
  2. Jeg er ingen auberginefan, men dette er faktisk godt. Utrolig hva som skjer når en aubergine ovnsbakes og tilsettes litt ekstra. Kjempegod dip rett og slett. :-)

    SvarSlett
  3. Vackra bilder! Man blir riktigt sugen på baba ganouche.

    SvarSlett