Sider

onsdag 11. august 2010

Skate!

Skate - ikke bare brett med hjul... det er også en fisk. Riktignok er den flat, likevel tilhører den ikke flyndrefamilien, men bruskfiskene. Dette betyr at den har ett "brett med bruskben" som skiller filetene, men ellers er fisken naturlig benfri. Og som matfisk, helt fantastisk! Kan minne litt om piggvar på smak. Skate er ikke akkurat helt standard innhold i fiskedisken, og sannsynligvis vet heller omtrent ingen hva de skal gjøre med den når den først ligger der. Men herved forsvinner også den unnskyldningen! Kjøper du skate, lukt på den først. Denne fisken utvikler lett en ammoniakk forbindelse som gjør at den ikke lukter bra. Skinnet spises heller ikke, kun det hvite kjøttet renset for skinn og hinner.

Stor jubel og glede i dag når jeg kom over flott fersk norsk skate i disken hos Georg A. Nielsen, Norges eldste fiskebutikk som ligger litt inn i en sidegate til Bogstadveien i Oslo. En instutisjon, og et av de få stedene i Oslo hvor man fremdeles finner folk bak disken som har fisk som fag.


Fersk skate med squash og kapers.
Fersk skatefilet (beregn ca 200 - 250 gram fisk pr person) stekes i smør med salt og pepper. Drypp over litt sitronsaft. Legg fisken til å hvile på en tallerken og tørk pannen ren. Stek squash (her på bildet gul suash, det er ikke maiskorn nei) i små terninger, legg til side i en liten skål. Smelt og brun smøret lett så det blir litt nøtteaktig. Tilsett litt kapers (skyll de hvis de er veldig salte) og smak til med noen dråper soyasaus og sitronsaft. Vær forsiktig med saltet hvis både kapers og smør er salt, da kan det fort bli litt mye.

Server med litt ruccola eller fersk spinat som et grønt innslag og nypoteter. Så enkelt. Så raskt. Så godt.

Albariño eller riesling er godt hvitvinsfølge, en avkjølt ueiket lett rødvin er også fin følge. Og gå en tur etterpå så er samvittigheten tilbake på det gode nivået etter en fin posjon med fortært smeltet smør.

1 kommentar:

  1. Elsker skate og bruker det ofte, i mange varianter! Et lite tips: Her i Oslo får jeg som relgel tak i det i fiskebutikken på Tjuholmen Sjømagasin. Alltid fersk og fin! Rusler ned i dag jeg tenker jeg......God helg til deg! Hege

    SvarSlett