Sider

torsdag 26. august 2010

Perfekt tertedeig!

Søte terter (eller pai...) er kanskje verdens kjekkeste kake. Kan varieres i det uendelige med størrelse og fasong, etter sesong, humør og hva de har eller ikke har i butikken. Men man trenger den perfekte tertedeigen! En slik som er ganske medgjørlig og alltid blir bra. Og da kan det være greit å ha en god oppskrift på en grunndeig i hodet. Her er alt du trenger å vite for å lage perfekte søte kaker.


Jeg gir min deig litt mer smak ved å blande inn litt nøttemel, enkelt laget med å kjøre tørre nøtter i blenderen til de er helt finmalt. Mandler, hasselnøtter, valnøtter eller pinjekjerner. Oppbevar eventuellt nøttemelet på et glass i et mørkt og kjølig skap, husk at fettet kan bli harskt av å stå for lenge. En annen lettvint løsning er å kjøpe ferdig mandelmel (Amandes Poudre) hvis man passerer gjennom et supermarked i Frankrike...

Min favorittdeig for søt pai:
Bruk en vekt og vei ingrediensene rett oppi en blender
220 gram hvetemel
100 gram melis
40 gram mandelmel (eller andre nøtter malt til mel)
125 gram kaldt meierismør kuttet i mange små terninger.

Ha smørterningene i sist, strø de rett på toppen av de tørre ingrediensene i blenderen og sett på lokket. Kjør blender, vri og hell litt på den så alt smøret kommer nedi og det hele blir en tørr småsmulete jevn masse. Hell alt over i en bolle og lag en grop i midten.

1 egg

Knekk egget i gropen og rør inn smuledeigen med en gaffel, ganske fort samler den seg til en deig, ta over med en hånd og kna den fort sammen. Ikke kna mer enn nødvendig, den skal bare bli en grei sammenhengende klump. Totalt tar det mindre enn 5 minutter å lage deigen. Legg den i en plastpose i kjøleskapet, la den ligge minst 1 time, gjerne over natten (eller lenger, deigen tåler godt noen dager i kjøleskap)

Kjevle ut deigen til knapt 1/2 cm tykkelse og kle formen(e). Firkantet, rund eller mange små. Det er lurt å smøre formen litt, silikonformer eller metallformer med non-stick belegg er veldig kjekt. Ingenting er mer irriterende enn et flott terteskall som ikke vil ut av formen sin. Jeg har en stor forkjerlighet for å lage terter i porsjonstørrelser, genial liten fin dessert eller søt fingermat.

Husk å prikke bunnen med en gaffel for å unngå luftbulker, noen små gaffelhull slipper luften ut. Ferdige "rå" paier kan fryses og siden stekes etter behov, de trenger noen minutter ekstra i ovnen.Stek med varmluft på ca 190 grader i 7-10 minutter for små og 10 - 15 minutter for store. Dette er omtrentlige steketider, sjekk fargen! Tertebunnen skal være lysebrun. Tiden varierer veldig i forhold til ovnen og hvor tynn (eller tykk) bunnen er.

Ekstratips: Lager du en terte med høye sider vil disse lett synke ned litt i sidene ved steking. Dekk da med litt aluminiumsfolie som støtte og fyll opp med tørre erter. Beregn litt lenger steketid, ta ut folie og erter etter ca 10 minutter og stek videre til bunnen er lys gyldenbrun. Tørre erter kan resirkuleres mange ganger.

Og så er det bare å avkjøle og fylle med hva man vil... Vaniljekrem, eggekrem, sjokoladekrem. Vispet fløte med Baileys. Kremost(Philadelphia) blandet med litt melis og litt revet sitronskall. Bruk fantasien og smak til. Spre fyllet oppi terteformen og ha massevis med sesongens ferske bær eller frukt på toppen.

På bildene her har jeg brukt Skyr med blåbær blandet med litt melis og ferske blåbær på toppen og vaniljeyogurt smakt til med litt honning og ferske bringebær på toppen. Enkelt og friskt. Irriterende godt!

5 kommentarer:

 1. Denne oppskriften skal jeg absolutt prøve ut:)

  SvarSlett
 2. Du all verden så mange kjekke blogger det er "der ute". Du har en av dem.
  Hilsen
  http://www.nypebusken.blogspot.com/

  SvarSlett
 3. Hei! Hva slags kamera er det du bruker?

  SvarSlett
 4. Et litt småslitent Nikon D50 med en Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro linse, kjøpt i 2006 på FotoVideo. Tar alle bilder i dagslys da jeg ikke har noe annet enn den innebygde blitzen (som er fæl). Har ikke photoshop! Bruker gratisversjonen av Picasa på redigering.

  Men nå ønsker jeg meg veldig ett nytt kamera av Liz-Nissen til jul :)

  SvarSlett