Sider

torsdag 10. desember 2009

Kjapp fingermat

Jeg liker fingermat, sånn smått som man bare står ved benken å momser sammen med gode gjester og ett glass vin. Det er en fin begynnelse på en hyggelig kveld, og alle som er ulvesultne får litt mat i kroppen. Dessuten balanseres alkoholholdig drikke og stressnivået på kjøkkenet greit. Etter litt fingermat er det plutselig ingenting som haster så mye.

Samtidig skal det gå fort, og helst se pent ut. Så enkle løsninger er asolutt det beste.


Her er røkelaks i små terteformer, men en litt original krem. Visste du at rømme kan piskes til krem? Vel, ikke lettrømme, så her er det seterrømme som gjelder.

Små laksekanapeer med estragonkrem
Røkelaks i skiver
Noen små ferdigkjøpte terteformer, eller bare tynne baguetteskiver, beregn 2-3 pr person.
1/2 beger seterrømme

1 ss sitronsaft
1 ss revet sitronskall
1 ss olje
1 ts sukker
Masse friske estragonblader (minst 1/2 plante)
Litt salt og pepper, eventuelt en liten dasj pepperrot fra tube.

Kjør sitronsaft og skall, estragon, olje, salt og pepper til en grønn urtesaus i en liten krydderblender (den lille beholderen som følger med stavmixeren) eller mos det for hånd med en morter eller "Jamieshaker". Poenget er bare at det skal bli en grønn mos. Visp seterrømmen til krem, og bland forsiktig i ca 2/3 av den grønne urtesausen. Del røkelaksen i mindre strimler og legg opp i små rosetter. Bruk en teskje til å legge på litt krem, og en annen teskje til å pynte med litt av den resterende urtesausen. Voila! Server umiddelbart.


Tips: Urtesausen kan gjerne lages dagen før, og blandes i kremen rett før servering.

I disse tider, sikkert godt med gravlaks også, der man blander dill og sennep i kremen i stedet.

2 kommentarer:

  1. hvor fikk du kjøpt de små terteskjellene? :)

    SvarSlett
  2. De står i hyllen sammen med tørre brødvarer som grissini/terteskjell etc på større dagligvarebutikker (Ultra/Centra/Meny)

    Ellers er det fort å lage de selv med en usøtet tynt kjevlet paideig.

    SvarSlett