Sider

onsdag 10. november 2010

Peiskos med epletilbehør

Det er enda gode syrlige norske epler å få tak i, så hvorfor ikke finne frem noen glass for å lage noen gaver.. Eller den mer egoistiske varianten, til eget knekkebrød sammen med en tekopp foran peisen?

Ingefær og eple går godt sammen (det er ett eller annet med ingefær som jeg bare liker veldig godt) og kombinasjonen blir deilig: litt søtt, litt sterkt og litt syrlig.


Eplesyltetøy med ingefær og vanilje
ca 4 mellomstore glass

60 gram ingefær i små terninger (ca 1 mm x 1 mm)
250 gram sukker
1 dl vann
2 skiver sitron
ca 600 gram eple, skrelt og i terninger (ca 5 mm x 5 mm)
1 vaniljestang

Start med å skrelle en god bit ingefær, kutt den i skiver på langs, og så skivene i lange fyrstikker. Jeg kutter halve bunken om gangen, deretter i små terninger. De skal være små, men ikke usynlige! Jeg skriver 1 mm x 1 mm men det betyr ikke akkurat at målebåndet skal frem, det er mer for å gi en ide om hvor små, siden ingefær ikke går i oppløsning ved koking. Vei opp omtrent 60 gram og ha i en gryte sammen med sukker, vann og epleterninger. Kutt to vanlige skiver sitron og legg oppi, de tilfører både syre og litt pektin (som gjør at syltetøy tykner naturlig). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, både frø og stang går oppi gryten. kok opp og la det småkoke i ca 20 - 25 minutter.

Øk holdbarheten på syltetøyet med å sterilisere glassene, la de koke i en gryte med rent vann samtidig som du koker syltetøyet. Kok også lokkene!


Fyll glassene, la de avkjøle seg, finn frem knekkebrød og tekanne. Tenn peisen. Ferdig.

10 kommentarer:

 1. Ser kjempegodt ut - lekre bilder! Og god idé å ha båe ingefær og vanilje i eplesyltetøyet!

  SvarSlett
 2. Var kjempegodt også :-) Etter å ha prøvd chili-oljen måtte jeg også teste denne selv.

  Den treplaten du har tatt bildene på - er det kjøkkenbenken eller er det noe du bruker spesielt for bilder ? Lurer egentlig på hvor jeg kan finne tilsvarende ?

  SvarSlett
 3. Hei, så bra! Det er så hyggelig å se at noen lager maten, og attpåtil legger ut bilder av egen variant. Så veldig godt ut som mos også.

  Jeg har kjpt en del "avskjær" av treplater hos Maxbo (koster nesten ingenting) og malt og beiset disse til fotobruk. Gjerne med forskjellig farge på hver side av platen. Dermed ser det ut som jeg har en uendelig mengde forskjellige kjøkkenbenker :-)
  Lykke til.
  LizM

  SvarSlett
 4. Genialt. Nå må jeg nok ta meg en tur på nærmeste byggvarehus snart. Jeg har også lurt på å skaffe meg mer rustikke underlag for å ta bilder på.

  Artig at mange liker å kombinere matlaging og fotografering som hobby.

  SvarSlett
 5. tenkte at dette ville bli en fin julegave å gi bort.. men her kommer spørsmålet, ved å la vaniljestangen bli liggende i syltetøyet, vil det ikke da bli en for intens(vamel)smak av vaniljen? el vil den være som en anelse vanilje i bakgrunnen???
  og vil ikke ingefæren være en dominerende smak i forhold til eplene?

  SvarSlett
 6. Hei Ulrike... det velger du selv! Hvis du vil ha mindre vanilje, så ta eventuelt ut stangen. Hvis du vil ha mindre ingefær så halver mengden. Eller dropp ingefær helt om du vil ha ren eplesmak. For meg var det er poeng at jeg ville ha skikkelig ingefærsmak!

  Oppskrifter er ikke nødvendigvis til for å følges :)

  LizM

  SvarSlett
 7. I dag har jeg vært på syltetøyglass jakt.. merkelig hvordan de forsvinner fra huset...

  uansett nå har jeg laget eplesyltetøy med ingefær og vanilje. slavisk etter oppskriften din(jeg liker å prøve ut oppskrift først, før den får min versjon)..og du og du.. ingefæren bet fra seg.. fikk dessverre bare tre glass, så det ble ingen syltetøy til meg. kanskje må jeg lage en posjon til(uten så mye ingefær, da!!)

  Takk for en koselig oppskrift, som garantert vil varme på kalde vinters dager!!

  SvarSlett
 8. Takk, Liz! Dette var knallgodt! Flere slike oppskrifter, takk.

  Jeg endret litt på oppskriften din og brukte stjerneanis fremfor vaniljestang. Ble veldig godt!

  SvarSlett
 9. Kjære LizM! Jeg savner flere av matopplevelsene dine! Vær så snill, bli aktiv igjen! Mvh Kristin

  SvarSlett