Sider

lørdag 20. november 2010

Godt til ost!

Dette er egentlig fortsettelsen av forrige innlegg. Jeg laget eple og ingefærsyltetøy, og da det var gjort følte jeg at jeg var klar for litt mer laging av noe! Men jeg hadde ikke så veldig mye epler igjen. Så da var det inn i tenkeboksen.Hmm. Scanne kjøleskap, det må da være noe annet som kan brukes? Broccoli? Tja, nei ikke helt tingen. Gulrøtter? Hmm, jo det tror jeg nok kan være verd et forsøk. Og dermed var jeg i gang.


Gulrotmarmelade med ingefær.
200 gram eple uten skall i små terninger
200 gram gulrot revet på grovt rivjern
200 gram gulrøtter i små terninger, ca 5 x5 mm
200 gram sukker
ca 60 gram ingefær i terninger på ca 1 x 1 mm
1/2 fersk rød chili (uten frø) kuttet i små biter
2 tykke skiver sitron med skall som får koke med.
1,5 dl vann

Skrell gulrøttene og eplene, ha alt unntatt gulrotterningene oppi en gryte. La det småkoke ca 15 minutter og tilsett så gulrotterningene. La det små koke/simre i ca 45 minutter til. Da skal det ha tyknet og blitt til en mos med ingefær og gulrotterninger. Blir det for tykt tilsett litt mer vann underveis, hvor mye vann som fordamper er avhengig av hvor stor gryte som brukes og hvor mye det koker. Grunnen til at jeg deler gulrøttene er at de ikke moser seg ved koking på samme måte som epler. Så for å få en mos med litt struktur bruker jeg dermed terninger. Smaken blir selvfølgelig den samme om man river all guleroten, men da trenger det sannsynligvis kortere koketid.


Ta ut det som er igjen av sitronskivene når marmeladen er ferdigkokt og kast disse. Grunnen til at de får være med er både aroma, tilfører syre og pektin (som er et naturlig stoff som virker tyknende)

Ha på syltetøyglass, steriliser eventuelt glassene ved å koke de i rent vann i ca 20 minutter for å øke holdbarheten.

Brukes som marmelade sammen med ost av typen chevre, comté, guyere, sveitserost eller annen fast hvitost med litt saltsmak.


For smaksvariasjon kan vannet erstattes med ferskpresset appelsinjuice, eller rist små karvefrø i en tørr panne og bruk en morter til å knuse de for å tilsette kryddersmak.

Tips: Bruk gode økologiske gulrøtter!

1 kommentar: