Sider

onsdag 24. februar 2010

Apropos... Til deg som tror det er gratis

Inspirert av denne hos Virrvarr "til deg som tror det er gratis" har jeg nylig opplevd en liknende historie (Advarsel: mye tekst og lite bilder)

Telefon.. Ring Ring..
Gjennom Telefonen: Hei, jeg er entusiastisk sjefsredaktør i Fint Blad i Stort Forlag, faktisk ett av de største forlagene i Norden, og vi synes du har en veldig fin blogg og at du tar fine bilder, det er det jo ikke så mange matbloggere som gjør..

LizM: Nei, neivel ja?

Gjennom Telefonen: Så vi har lyst til å promotere noen av dere matbloggere på en bra måte. Gi dere omtale og ting på trykk. Belønne engasjementet deres.

LizM: Javel, jo, det er jo alltids gøy - jeg har fått noen slike forespørsler.

Gjennom Telefonen: Ja vi tenkte å lage noe for å promotere dere, og kanskje et lite intervju. Bare ett bittelite med noen setninger om det å blogge om mat. Har du noen matretter som passer til våren, sånn nå mot påske? Og siden du kan mye om vin så kanskje ett passende vinforslag? Eller kanskje fler?

LizM: Jo, sikkert, men har dere kikket inn på bloggen å sett ut ett innlegg som dere eventuelt synes passer å bruke, jeg antar det er tekst og et matbilde dere eventuelt vil ha?

Gjennom Telefonen: Ja, du tar fine bilder, de kan vi bruke på trykk, hvordan oppløsning har du på bildene?

LizM: Jeg tar alle bildene mine selv med digitalt speilreflekskamera, jeg har investert mange kroner i godt kamera. Bildene har jeg i oppløsning som er god nok for trykk.

Gjennom Telefonen: Ja, så bra! Supert, vi har virkelig tenkt å slå på stortromma og promotere dere matbolggere. Det skal bli en stor sak, kanskje ett helt vedlegg til bladet. Ja det blir et helt vedlegg, en liten egen kokebok basert på dere matbloggere. Kjempebra!

LizM: Åh, ja, jo, men.. hvordan skal dere klare det på en matsak og ett bilde?

Gjennom Telefonen: Nei, på stortromma. Masse promo. Minst 10-15, kanskje 20 saker fra hver av dere. To, tre stykker som leverer masse. Man altså, vi har ikke noe særlig budsjett, men det løser vi.

LizM: Oi, hva? 10 saker? 15 saker? Med bilde, det er en del jobb det? Jeg pleier egentlig kun å levere ut en sak for å eventuelt promotere bloggen på trykk..

Gjennom Telefonen: Dette er kjempebra promotering. Masse gratisreklame. Storsatsning.

LizM: Ja, jo, altså, jeg skal på trening nå, dette må jeg tenke litt på, 10-15 saker...

Litt senere:
På Mailen: Så flott at du kan bidra. Du får 100,- pr sak med bilde, og så et abonnement på Fint Blad i et helt år.

Tilfeldigvis kjente jeg den andre bloggeren, Cecile på Lekkermunn, så vi snakket sammen og sendte en felles mail om at dette kanskje var litt lite betaling, kanskje vi burde få noe mer anstendig betalt? Hvis vi samlet skulle innlevere rundt 30 matsaker levert med foto er det en god porsjon søndagsarbeid.

Avslag på grått papir! (Vi betaler ikke for intervjuer, og dette er jo ikke ordentlig journalistikk) Prosjekt lagt dødt. Uten kilde for gratis stoff forsvant også entusiasmen. Stort Forlag jo tross alt tjene penger, de har jo resultatregnskap å ta hensyn til. Bloggere har jo stort sett bare for mye fritid!

Så lærdommen: Det er ikke bare ideelle organisasjoner som gjerne vil ha gratisarbeid, også Store Forlag. Så nå vet dere det, andre bloggere, om forespøselen kommer dumpende, pakket inn med smigrende ord. Gratisarbeid avler som kjent kun mer gratisarbeid. Dessuten ønsker jeg å kunne se mine hardtarbeidende venner som er freelancejournalister i øynene, de jobber mye for å kunne leve av det de gjør.

PS: Normal pris for innhold, tekst og foto til et fullt bilag med totalt 20 - 40 oppskrifter er minimum ca 15.000 - 30.000 hvis innholdet skulle være produsert av en freelancejournalist og fotograf - og ikke en "stakkars blogger"

10 kommentarer:

 1. Det må jeg si var skikkelig frekt. Hurra for dere som ikke lot dere lure!

  SvarSlett
 2. Jeg er både blogger og frilansjournalist, og setter STOR pris på din profesjonelle og solidariske holdning. Supert! Det er sannelig noen frekkaser der ute...
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 3. Eg vart ikkje spurt, enten har dei ikkje oppdaga meg, eller så er det uinteressant med noko så usexy som nynorsk.

  For lenge sidan var eg involvert i eit anna kokebokprosjekt. Eg og ei eg skreiv saman med på den tida fekk førespurnad om å skrive om mattradisjonar, spesifikt kaketradisjonar, frå heimfylket vårt. To andre skulle skrive frå fylket sørafor. Sidan eg var i Oslo, vart eg beden om å låne servise på Glasmagasinet, "for der hadde dei så mykje fint". Eg dro dit, lånte servise og signerte på risikoerklæringar for tusenvis av kroner, pakka det heile fint saman med masse av mitt utstyr og køyrde med eigen bil vestover. Vi tilbrakte to dagar med å bake og dekorere ogstyle og ta bilde og alt som skal til. I tillegg brukte eg masse tid på å skrive eit råvarekapittel. Når boka kom ut var eg strøken av lista over forfattarar, eg fekk ikkje dekt reiseutgifter og eg kan berre vere sjeleglad for at ikkje noko av utstyret vart knust, eg hadde vel ikkje fått dekka det heller.

  Det sto ei liste med namn over dei som dei takka så lang som eit vondt år, inni der sto namnet mitt. Heilt vanvittig, og totalt uprofesjonelt. "Vi tok ut mesteparten av oppskriftene dine", var beskjeden. Det gjorde dei ikkje, eg fann att mange av dei i boka. Til slutt, etter mykje om og men, fekk eit eit eksemplar, som viste seg å vere eit med feiltrykk som dei hadde fått i retur. Kvar gong eg ser boka i ein bokhandel tek eg den med meg, og set den aller bakerst, bak nokre mc-bøker eller reisebøker frå Spania slik at ingen skal finne den... Skikkeleg voksent gjort! :lol:

  Kudos for holdninga di, det er den einaste måten å handtere slike førespurnader på!

  SvarSlett
 4. Ja, det er mye rart der ute... men det skal også sies at jeg har jobbet mye med aktører (KK/Aller Gruppen og Gyldendal) som jeg har opplevd som fantastisk seriøse. Aldri noe tull og svært ryddige kontrakter. All ære til dem for det! Så alle er heller ikke like, takk for det. LizM

  SvarSlett
 5. hurra for deg, liz - håper MANGE leser dette.

  SvarSlett
 6. Hallois. jeg er en av de matfotografene som leverer til stort forlag og fint blad. Takker så mye for proff holdning!! Uten folk med ryggrad kan vi bare pakke sammen. Og oppdragsgiverne må lære seg å betale for varene.

  Takk igjen;-))

  SvarSlett
 7. Skjønner ikke at de tror at folk skal jobbe gratis for at de selv skal selge flere blader! Bra du hadde ryggen rak!!

  SvarSlett
 8. Hahahaha! Det må jeg si var freidig ja.

  SvarSlett