Sider

torsdag 7. januar 2010

Rå kamskjell med fargerikt følge

Ferske fine kamskjell må egentlig ikke varmebehandles i det hele tatt. Her er en liten carpacchio lagt opp på en lunken ertepuré, det ser ganske avansert ut, men er egentlig så enkelt at det ikke engang trengs en oppskrift. Fargene er fantastiske og med litt omtanke under oppleggingen slik at det ikke blir sølete kan dette passere som restaurantmat.


Her er ferske kamskjell best, men frosne kan også gå bra med noen få forbehold. Sjekk nøye at de ikke har frostskader, da har de tint litt og frosset igjen. Frostskader ser ut som hvite tørre felt, det kan ofte lønne seg å grave ned litt under de øverste lagene i frysedisken. Tin kamskjellet sakte, la de ligge på en tallerken med litt kjøkkenpapir under over natta i kjøleskapet.

Rå ferske kamskjell i tynne skiver
Reddiker i tynne skiver
Små brødbiter sprøstekt i en blanding av olje og smør
Frø fra granateple
Noen strå gressløk i biter
Olivenolje og litt sitronsaft til å dryppe over

Beregn 1 - 2 kamskjell pr person etter hvor store de er. Ta ut kamskjellene minst en halvtime før de skal brukes, slik at de kommer seg litt opp i temperatur. Iskalde skjell er ikke noe særlig, de kan trygt ligge ute litt slik at de kommer opp i 14 - 16 grader. Gjør klar alle elementene, så går det på et øyeblikk å sette sammen maten når ertepuréen er ferdig og varm, den lager du sist når alt det andre ligger klart til opplegging.


Ertepuré på 3 minutter
1 pose frosne selskapserter (petit pois)
2 ss smør
Litt olivenolje
Salt, pepper og eventuelt litt fersk estragon

Kok opp de frosne ertene i lettsaltet vann, de trenger knappe to minutter. Sil av kokevannet og bland oppi smørklumpen, litt salt og eventuelt estragon, la smøret smelte og kjør alt i en liten foodprocessor eller stavmixer med en skvett olje. Smak til med salt/pepper, og eventuelt en teskje sitronsaft.

Legg opp varm ertepuré, rå kamskjell i tynne skiver i en pen haug på toppen. Dander rundt tynne skiver av redikk, sprø brødkrutonger, kjernene fra granateple. Drypp over litt olivenolje og sitronsaft, eventuelt ett par saltkorn og noen gressløkbiter. Ferdig ferdig forrett til fest.


Til denne kan flere typer hvitvin brukes. Chablis er jo ofte det norske "all-round" valget, men kan bli litt magert her, så det vil være bedre å bevege seg litt lenger ned i Burgund og bittelitt eikelagring. Denne fra Jean-Yves Devevey kan være et godt valg. Eller en helt ueiket Riesling fra Østerrike som har litt mer fedme enn en del tyskere. Se linker for forslag. Ellers så kan både god grüner veltliner eller en albariño være bra valg her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar