Sider

tirsdag 1. september 2009

Come on ketchup

Det finnes alternativer til Heinz som ikke heter Idun...

Ketchup? Kan man lage ketchup? Blir ikke det litt som å tenke på å lage ostepop eller kokosboller? Ehm, ja, kokosboller har jeg forresten laget, men ostepop er fremdeles et mysterium.


Faktisk er det veldig enkelt å lage verdens beste ketchup enten det er for å imponere til pøsemiddagen, som digg til en tjukkas av en hamburger, eller lage en kul og annerledes venninnepresang. Det er bare å gå til angrep på tomatene.

Hjemmelaget ketchup
Først må man lage et lite krydderknippe, her kan det meste brukes, så juster etter egen smak. Her er min krydderblanding:
2 cm kanelstang
1 ts koreanderfrø
4 kardemommefrø
3-4 små tørkede chili
1 liten stjerneanis
4 nellikspiker
1 lite lauvbærblad

Lag en liten krydderpose av et tynt stoff som gasbind eller liknende... jeg gav opp hele krydderposen og puttet alle mine krydder inn i en teklype. Gikk helt fint, så kunne jeg bruke den som rørepinne i tillegg.

I en gryte:
ca 600 gram gode tomater i store biter
0,5 dl vann
0,5 dl hvitvinseddik
1-2 ss brunt sukker, sjekk hvor søte tometene er!
1/4 rødløk
1 hvitløksfedd, delt opp i noen biter
Eventuelt 1/4 rød fersk chili hvis litt ekstra sting ønskes
Litt salt og pepper

Kok opp alt i gryten sammen med krydderpose, la det småputre i 30 minutter, ikke bruk lokk. Det skal fordampe veske. Ta ut krydderposen og kjør alt det gjenværende med en stavmixer. Hell hjennom en finmasket sil i en ny gryte, da blir alle tomatfrøene liggende igjen. Nå begynner det å likne på tynn ketchup! Sett over varmen igjen og la småkoke/dampe i 30 - 40 minutter til konsistensen er blitt riktig. Rør en gang i blant slik at ikke det setter seg i bunnen. Smak til med litt sitron eller limesaft, salt pepper og eventuelt mer eddik. Tomater varierer så mye i sødme og syre at her er det viktig å sjekke litt selv.


Hell på rene glass og oppbevares i kjøleskapet.
Garantert uten e-stoffer.

4 kommentarer:

 1. Så gøy med hjemmelaget ketchup. Det har jeg ikke prøvd før,men nå skla det lages!! Tusen takk for oppskrift! Hege

  SvarSlett
 2. Så bra - og så enkelt det var! Men smak deg litt frem med sukker og eddik, tomater er høyst varierende... Jeg brukte små klasetomater som grønnsakslangerene mine hadde på tilbud.

  På mandag lagde jeg kjøttboller: blandet inn 2-3 ss kjemmelaget ketchup med spisskummen og finsnittet vårløk i karbonadedeig og spedde med egg/melk - og det ble også veldig godt :-)

  Hmm.. kanskje jeg må prøve å lage sennep også??

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Ostepop tror jeg kan bli litt av en utfordring, konsistensen er så rar at det trolig må molekylær "gastronomi" til. Men denne ketchupen skal jeg prøve meg på :-)

  SvarSlett