Sider

fredag 4. september 2009

Den tyske ørn

Tysk ørn?? Que? Hva har det med mat eller vin å gjøre da?

Med tysk vin ganske mye. Ørnen og druene er symbolet på "The Verband Deutscher Prädikatsweingüter", normalt forkortet til VdP, og dette er tysk storhet på flaske. Symbolet for kremen av tyske vinprodusenter.


VdP ble dannet i 1910 og har nå rett i underkant av 200 produsenter i organisasjonen. Disse produsentene representerer omtrent 2,5% av den årlige tyske vinproduksjonen på ca. 4% av det totale arealet som benyttes til vinproduksjon. Så i målt mot totalt volum av vin som lages i Tyskland er det ingen stor produksjon, men de representerer nesten alle topp produsentene (jada det finnes unntak) og nesten alle de beste vinmarkene. Så fra et land der etikettene med sine eviglange betegnelese kan være mer enn litt forvirrende, kan altså løsningen være enkel: Kjøper du en vin med dette symbolet på flaskekapselen kan du være rimelig sikker på at innholdet i flasken er av en bra kvalitet.

"Sign of quality - eagle and grape cluster on every capsule VDP top-quality wines are easily recognizable by the logo on the capsule of every bottle – a stylized eagle bearing a cluster of grapes. It signifies wines produced by individualists who understand the art of handcrafted wines."

Mye mer info om VdP og alle produsentene finner du på linken her.

Så om alle betegnelsene Prädikatswein, Erste Lage, Grosses Gewächs, Spätlese, Kabinett og forskjellene på stedsbetegnelse, vinmarksnavn og produsentnavn fremtvinger svimmelanfall og svetteperler på pannen - så se etter ørnen på flaskekapselen. Det klarer vi!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar