Sider

fredag 25. september 2009

Bøndene kommer...

Tid for årets store Matstreif på Karl Johan, med bønder og gårdsprodukter i hopetall, dette er som et utvidet bondens marked, og absolutt ett sted å legge helgens handlerunde for kjøtt, ost, grønnsaker og små lokale rariteter som ellers måtte dukke opp.


Fredag, klokken 12.00 - 19.00
Lørdag, klokken 10.00 - 19.00

Selv skal jeg jakte på Nýr, en økologisk ferskost fra Grøndalen gård.
Den er ny, den er norsk og den kan brukes til dressing, desserter, supper eller spises naturell. Melken kommer fra 16 glade kuer, av rasen norsk rødt fe. Kuene holder til i et 13 år gammelt løsdriftsfjøs. Her kan kuene fritt gå ut eller inn etter eget ønske, hele året. Kuene ligger på halmseng som blir tilført ny halm hver dag. Sånt blir det glade kuer av. Og glade kuer gir god melk. Den melken syrner Hans Arild Grøndalen med en bakteriekultur. Så henger han den opp i mysposer, uten å bruke løpe. Ferskosten får en konsistens som rømme. Tar du bort mysen, blir det nýr.

Se deres nettsider for inspirasjon om du får sikret deg en Nýr, her er både oppskrifter og fine bilder.

4 kommentarer:

 1. Ser ut som eit godt produkt. Kanskje litt misvisande å bruke ordet kry så mykje i omtalen, då det franske ordet "cru" i meierisamanheng betyr upasteurisert mjølk. Og NYR er jo ikkje laga av det. Men dette er kanskje for semantisk..

  SvarSlett
 2. Eg meinte sjølvsagt produsenten sin motale på nettsida.. Tunga rett i munnen.

  SvarSlett
 3. He-he, ja jeg måtte lese både min egen og produsentens omtale om igjen!

  Men er enig, det ser litt rart ut med "Nýr er syrlig, kry ferskost." (sitat deres egen produktomtale) Jeg har ikke tenkt på betydningen av cru på meieriprodukter på fransk, bare at det var et snålt ordvalg! en kry ost? Javel, blir den også lei seg når den spises? Har oster følelser??

  Men osten er definitivt pasteurisert - Dessverre! Så alt liv har nok forlatt den :-)

  SvarSlett