Sider

lørdag 8. august 2009

Lurt igjen? Og igjen?

Hvor mange ganger kan samme sjokkerende nyhet sjokkere? Hver gang noen finner et nytt småmorsomt ordspill som nå VG i "Mmm... sagfl-is" sannsynligvis. Og sender en reporter ut med spørsmålet; vet folk at "vanilje" kunstig utvinnes av treverk? Av norsk gran? Av restene fra celloluseindustrien? Vel, forrige gang dette kom som et sjokk var i Dagbladet desember 2008, men da var grantrærene svenske; "En smak av råtten svensk gran" og det er jo nesten enda verre - spiser vi råtten svensk gran? (Nei la oss holde oss til norsk treverk i det minste...)

Det er vel egentlig ganske greit, hadde vi ikke hatt vanillin som kunstig smaksstoff hadde hverken nordmenn, italienere eller andre kjent "vaniljeis" i den prisklassen vi gjør. Heller ikke kaker, kjeks eller en mengde sjokolade. De to stakkars italienske is-spiserene til VG får nok like mye juksevanilje i isen sin i Italia. Ekte vanilje er et ekstremt dyrt krydder, det er de lange frøstengene fra en tropiske plante som tilhører orkidefamilien, og er lite brukt i matvareindustrien. Kunstig fremstilt vanillin gjør ingen skade, det er et billig og kraftig aromastoff som fremstilles kjemisk (etylvanillin) eller av organisk materiale (fra stoffet ligin som finnes i ulike planter og trær) Men det hverken smaker eller dufter som ekte vanilje. Bl.a er lukten av kunstig vanillin mye kraftigere enn av ekte vanilje.

Så at det finnes en rimelig erstatning ok. Det store problemet er at disse produktene får lov å bruke ordet vanilje eller bilde av ekte vaniljestang! Det er lureri.


Når iskrempakkene og vaniljeyoghurten har bilder og produktnavn som er basert på en ingridiens som ikke finnes så blir vi lurt. Da burde det selvfølgelig ikke fått lov til å hete vaniljeis.

Det finnes småskalaprodusenter som bruker ekte vare, det er bare å se på prisen - og innholdsfortegnelsen - Men disse produktene dukker nok ikke opp på nærmeste Rimi eller Rema.

Og det jukses ikke bare med produkter med vanilje, listen er lang og det krever litt egeninnsats for å finne ut av tingene - et godt sted å begynne er med boken til Mats-Eric Nilsson "Den Hemlige Kocken - det okända fusket med maten på din tallerken" som kom ut i Sverige i 2008, og også finnes i norsk oversettelse med undertittelen "noen har jukset med maten din" Og gjett om de har!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar