Sider

mandag 24. august 2009

En liten haug med kantareller

Jeg har aldri helt funnet ut av hvor kantarellene vokser her i Oslo. I hvert fall har jeg ikke funnet sånne steder som ikke ALLE andre også har funnet. Men jeg har likevel mitt hemmelige sted: Grønnsakssjappa litt lenger borti gaten! Der vokser de heldigvis kassevis på denne tiden av året.

Kantareller til vinteren for de som ikke finner de selv i skogen. Kjøp en stor kasse med kantareller og rens de foran en passe hjernedød tv-serie (noe som ikke krever full konsentrasjon med andre ord) Ta litt vann i en gryte, kun nok til at det dekker bunnen og hiv oppi soppen. Kok opp på middels sterk varme og reduser varmen litt underveis. Soppen slipper mye vann, det trengs bare en ørliten starthjelp. Når soppen har klappet sammen tilsettes litt salt og pepper, og alt settes til avkjøling. Fordel den forvellede soppen med kraft i passende porsjonspakninger og sett i fryseren. Noen melkekartonger (vask og kutt av nederste 15 cm) eller små yoghurtbeger er fin fryseemballasje. Den frosne klumpen kan gå rett i gryta eller pannen på vinterstid. Følelsen av belønning for litt matauk i desember er like god selv om soppen ikke er selvplukket.

Bruchetta med soppstuing
Høstlig lunch eller kveldsmat i helgen (4 personer)

Ca 500 gram fersk sopp
200 gram bacon
2 dl matfløte
En neve med flatbladet eller vanlig persille
1 ts soyasaus
4 store skiver godt landbrød
Litt olivenolje
1 fedd hvitløk
Smør til steking
Salt og masse nykvernet pepper

Del opp og stek baconet, ta det av før det blir helt sprøtt og sett til side i en bolle. Rens og del soppen i litt tykke skiver. Her er det brukt en blanding av brun aromasjampinjong, østerssopp og kantarell. Det ser ut som enormt mye sopp, men den krymper! Varm pannen og ha i smør, stek soppen til den faller sammen. Tilsett godt med nykvernet svart pepper, kremfløte og soya og la det surre til det tykner. Ha i bacon og persille mot slutten. Gni brødskivene med litt olivenolje på begge sider og grill de i ovnen. Pass på det går fort. Del feddet med hvitløk og gni over det grillede brødet. Legg varm soppstuing på brødet og server.

Til dette er det godt med en rødvin som har litt struktur. Hvis man sikter mot Italia og Piemonte, med en vin laget på druene Barbera eller Nebbiolo vil det ikke bli feil. Men sopp, bacon og ristet brød er ganske skuddsikkert. Nesten hva som helst som er rødt unntatt Beaujolais vil kunne fungere.

2 kommentarer:

  1. det er merkelig hvor sulten man kan bli sånn ute på eftan gitt... og takk for tips - jeg har nemlig en liten familie med kantareller, traktkantarell, lys og mørk piggsopp i kjøleskapet etter en sånn passe vellykket tur i helgen. spørs om ikke jeg kommer til å spørre deg om hvor den sjappa ligger. den lille familien skal i hvert fall nå få seg en tur i badet.

    SvarSlett
  2. Ja sånn kantarellsult kan komme kastet på noen og enhver på denne tiden av året..
    "Min" sjappe for redningssopp når skogen er tom ligger på Sagene (Arendalsgata 14) Greit utvalg og ganske bra priser, sammenliknet med Meny/Ica etc, så får man omtrent dobbelt så mye i posen for samme pris.

    SvarSlett