Sider

mandag 17. august 2009

Godt i form

Skjennungstua i Oslomarka har en litt sånn gammeldags sitronformkake. Ikke så fluffy, men saftig og med masse sitronsmak. Den er en fin belønning for tur i skogen, og vekker gode retrominner fra noen tiår tilbake. Men kan den kopieres? Aner ikke, men man kan alltids lage sin egen variant.

Her er en del av smøret byttet ut med kesam, det gjør kaken litt lettere på kalori(slag)siden og i tillegg kommer den sitronsmaken tydeligere frem. Kesam er genialt!


Sitronformkake med masse sitron
130 gram smør
170 gram sukker - eventuelt + 2 ts vaniljesukker
3 egg
Skallet av 2 sitroner, kun det gule.
Ca 0,5 dl sitronsaft (1 ts er for pyser)
100 gram kesam
200 gram hvetemel - finbakst
2 ts bakepulver

Jeg har alltid sukker stående i et glass med noen brukte vaniljestenger oppi, det blir godt vaniljesukker helt av seg selv, og da trengs ikke kunstig vaniljesukker.
Bruk mixmaster til å røre smør og sukker hvitt, og så ett egg om gangen og mix godt mellom. Bland oppi sitronskall, sitronssaft og kesam. Sikt i mel og bakepulver. All done!

Smør en brødform eller kle den med bakepapir, hell oppi og stek på ca 180 grader (stekeovn, ikke varmluft) i ca 45 minutter. Test med å stikke en pinne i kaken, er pinnen ren når den kommer opp er kaken ferdig. Sett til avkjøling. For å få ekstra mye sitronsmak og saftig kake heller jeg over omtrent 0,5 dl sitronsaft over når kaken er halvveis avkjølt og lar det trekke inn før jeg har på glasur.

Glasur: Melis, mer sitronsaft og mer sitronskall.

Kutt eventuelt i lubne skiver og putt i fryseren, godt å ta med alle de gangene man ikke legger turen innom Skjennungstua.

Fin sitrontegning stjået fra Nathalie Dee

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar