Sider

onsdag 24. mars 2010

Kaffe med kryddermelk

Jeg ser det nok på disse kaffesjappene: sirupsrekken! Men jeg vet ikke om jeg helt forstår poenget? Vil vi virkelig ha kaffe med kokos og pasjonsfruktsmak? Sukker og E-stoff? Hasselnøttsirup som er så kunstig at selv nøttealergikere sannsynligvis kan tåle den? (Ok, ikke prøv og gi meg skylden hvis det går galt) Poenget er vel mer at kaffe er en naturlig drikk, neppe kan bli bedre av å tilsette en masse kunstig ræl.

Så her er en naturlig tilnærming på smaksatt kaffe, som krever litt planlegging, for hele poenget er at kryddermelken må kokes opp kvelden før og få stå å trekke med krydderet over natten i kjøleskapet.


Kaffe med kryddermelk
Nok til to kopper
3 dl. ekstra lett melk
1 ts sukker, gjerne brunt (mer om du liker det søtt)
ca 2 cm kanelstang
8-10 hele kardemommekapsler
8-10 nellikspiker
1 hel stjerneanis
1 stor tørket chili, gjerne "chitpole" som gir en liten røyksmak

Varm opp melken med alt krydderet i, la den komme opp til forsiktig koking, trekk av og la den avkjøles litt. Hell over (ta med krydderet ja!) i noe som kan oppbevares i kjøleskapet og la stå over natten.

Neste morgen, sil melken og kast krydderet. Lag to espresso og varm og skum opp kryddermelken. Fordel varm melk oppi kaffeglassene med skum på toppen. Kanelstrø på toppen. Litt sterkt, litt søtt, litt kaffeaktig, veldig godt. Gir litt smådeilig luksusfølelse av noe ekstra, selv om det tar 2 minutter mer enn vanlig kaffe. Sannsynligvis fordi man må planlegge det kvelden før. Liker du ikke mine krydder, så bruk noe annet! Men virkelig, gi tørket chili en sjanse...


Og en liten sjokolade til gjør ikke livet dårligere, her med en av mine absolutte favoritter: Valrhona Orangettes. Når man ikke får mye sjokolade, skal ihvertfall det lille man får, være skikkelig godt.

4 kommentarer:

 1. Dette hørtes deilig ut! Jeg er veldig på linje med deg når det kommer til e-stoffer, sukker og mettet fett! Det finnes så mye annet som er så mye bedre for oss! :) Jeg blir bare mer og mer skeptisk til alt ferdig og halvferdig som finens i butikkhyllene.

  Apropo drikke, jeg fikk tips om en herlig te i går - se mer her http://middaghosdolbakken.blogspot.com/2010/03/en-fantastisk-te-og-et.html#comments

  Jeg liker bloggen din veldig godt!!
  Heidi:)

  SvarSlett
 2. Hei, jeg kunne ikke vært mer enig vedrørende kaffe med kunstig sirup. Men dette ser fristende ut, og siden jeg digger chilikakao, skal dette definitivt testes ut.

  SvarSlett
 3. Hei igjen. Jeg har forresten anbefalt siden din idag på Huset på Planens Facebook-sider. :)

  SvarSlett
 4. Har nettopp begynt min testing av noe jeg kjøpte på iHerb. Det tror jeg kan passe godt i en slik blanding.. Jeg har foreløpig kun testet den i en av yogi teene...ble veldig godt (tok 4 dråper i en kopp!).

  http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-SweetLeaf-Liquid-Stevia-Vanilla-Creme-2-fl-oz-60-ml/11070?at=0

  SvarSlett