Sider

torsdag 12. november 2009

God nettside - Äkta vare

Nettside som anbefales: Äkta vare - för mat utan fusk!
Av Mats-Eric Nilsson med flere.

Masse informasjon om hva som skjuler seg i maten vår, gode forklaringer på E-nummer og tips om hva som faktiske er ekte vare. Nettsiden er selvfølgelig på svensk, men det er vel ingen hindring...

"Äkta vare" er tatt i bruk som ny merking på varer som ikke inneholder kunstige tilsetninger, E-stoffer, unødvendige aromastoffer osv. Klipp fra nettsiden:

”Äkta vara-märket” är inget marknadsföringstrick utan syftar till att göra det lättare för alla dem som vill slippa matfusket och undvika det stora antalet tillsatser som ingår i många av dagens livsmedel. Men eftersom Livsmedelsverket tillsammans med EU har godkänt de 368 tillsatser som får användas väljer man att missförstå den nya märkningen.

Att en produkt är märkt med ”Äkta vara” i butiken betyder att den har godkänts av den oberoende föreningen Äkta vara Sverige enligt de kriterier som gäller för märkningen. Den får då inte innehålla några tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin), inga aromämnen, inga industriella ingredienser och inte säljas med vilsedande marknadsföring.

Og slikt blir det bråk av, for dette liker selvfølgelig ikke industrigigantene! Lykke til sier nå jeg, og håper på at vi får noe liknende i Norge. Nøkkelhullmerkingen er vel og bra, men det betyr stort sett ikke noe annet ann et relativt lavt kaloriinnhold, begrenset bruk av fett/sukker, og et visst fiberinnhold. Produktene kan ikke inneholde kunstig søtning... men utover det er det ikke mange andre regler for andre kunstige tilsetninger og industrielle smaksforsterkere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar