Sider

lørdag 14. november 2009

Alt kan ikke være filet

De fleste av oss spiser masse kyllingfilet, og de fleste spiser leverpostei på boks. Men har du noengang forsøkt å kjøpe rå kyllinglever og lage din egen? Dette er en enkel oppskrift som kun inneholder lever, men om du søker på nett er det massevis av oppskrifter som også inneholder svinekjøtt og bacon om mengden lever skulle være avskrekkende. Trikset er å ikke gi leveren for mye varme, slik at den beholder sin milde kremaktige smak. Lever som er overstekt blir tørt, og får lett den karakteriskiske stramme leversmaken.

Store gode matbutikker (Centra/Ultra på Bryn/Jackob på Holtet) har gjerne fersk rå kyllinglever fra Holte Gård, både den og andeleveren deres er fabelaktig god. Og billig!


Paté av kyllinglever, eller leverpostei for voksne!

400 gram rå kyllinglever
70 gram smør til steking
1 liten hakket løk
1 fedd hvitløk
2 ss Marsala eller en annen hetvin (eller eplemost)
1 ts finakket timian (eller rosmarin/salvie)
Eventuelt litt finhakket sykteagurk
Salt og nykvernet svart pepper
70 gram smør, smeltet og avkjølt (men ikke stivnet)
2 ss cognac
1 ss lake fra sylteagurkene
0,5 dl kremfløte, stivpisket

Skyll leverene i kaldt vann og klapp tørr med kjøkkenpapir. Rens for hinner og eventuellt blodårer. Leveren henger gjerne sammen i "to deler" så da kan den deles slik at hver halvdel kommer for seg, men forsøk å la den være mest mulig hel slik at den er lettere å steke.

Smelt smør i en panne og tilsett finhakket løk, hvitløk, urter, salt, pepper og lever. La leveren steke på medium varme i ca 2 minutter. Tilsett hetvin og la det få 1 - 2 minutter til. Tiden er avhengig av størrelse. Blir leveren for mye stekt blir den tørr - og smaker lever (slik lever smakte i barndommen). Siden jeg bruker min paté ganske raskt synes jeg det er bedre at den er lett rosa i midten, men jo mindre stekt dess kortere holdbarhet.

Ta leveren ut av sausen i pannen, og nå har du to valg: Finhakk med kniv, da blir det en grov paté eller - jeg er litt slapp - oppi et litermål og kjør raskt til en fin mos med stavmixer. Da blir patéen fin. Bland levermixen tilbake oppi sausen i pannen (som ikke står på varme lenger..) og tilsett cognac, rør sammen til en jevn masse, tilsett avkjølt smelet smør, rør sammen igjen og smak til med salt og pepper.

Pisk kremfølten og vend den forsiktig inn i den avkjølte/knapt lunkne røren. Ha i former, og sett i kjøleskapet i minst 5-6 timer.


Server med godt brød, gjerne ristet og små franske sylteagurker. Er avhengighetskapende godt, og til venner med leverskrekk: si det er kyllingmousse eller kyllingpaté. Ingrediensene er tross alt langt mindre avskrekkende i denne hjemmelagde varianten enn de er på små gule bokser med barnebilder på!

2 kommentarer:

  1. Spennende dette fikk jeg veldig lyst til å prøve!! Flott og spennende blogg du har!

    SvarSlett
  2. Masse lekre oppskrifter her, og godt forklart fremgangsmåte. Bra!

    Hjemmelaget leverposter/pate på nybakt brød med et par skiver sylteagurk, eller purre!, oppå er noe av det beste man får spør du meg.

    SvarSlett