Sider

lørdag 24. oktober 2009

Kunsten å posjere egg

Posjert egg, akkurat stiv hvite og flytende gyllen varm plomme. Egg er godt, og posjert egg er toppen av lykke sammen med ristet loff og skikkelig smør og noen flak maldonsalt.


Likevel er det nesten ingen som posjerer egg, det er vanskelig/skummelt/umulig (stryk det som ikke passer). Nevner man posjert egg til folk ser man ett slør av nei, nei, nei dra seg over øynene som et lag av gladpack. Ryktet til posjert egg er av omtrent samme vanskelighetsgrad som å bygge en atombombe. Vel, det kan jeg avkrefte, det er mer som å bytte dekk på bilen! Virker helt uoverkommelig, men med noen gangers trening viser det seg at det egentlig ikke er så mye hokus pokus. Forskjellen er at man ikke setter livet på spill om man bommer på egget, det er også grunnen til at jeg fremdeles leverer inn bilen til noen som kan bytte dekk. Jeg kan (egentlig) godt bytte selv, men jeg nekter å ta første kjøretur etterpå. Tenk om det ikke ble riktig og ett av hjulene detter av!

Så hvor vanskelig er det egentlig å mestre ett posjert egg? Ikke veldig, men det krever kanskje en pakke eller to å få teknikken, så muligens 20 kroner i feilbudsjett. Tingen er at de 6-12 øvelsesggene ikke må fordeles over 5 år, de må taes på rekke og rad, så ser man fort hva som funker for at det ikke skal bli eggesuppe.

Posjert egg
1 gryte med vann, minst halvfull, litt salt og en god slant ( 2 ss) lys eddik oppi vannet. Eddiksyren hjelper med å samle egget, og dessuten gir det en ekstra smak som gjør at det smaker "riktig" posjert egg.
Ferske gode egg. Jo ferskere dess enklere... gamle egg blir løse i konsistensen. Når egg posjeres har man mye igjen for å bruke skikkelige egg fra høner som har fått vandre fritt og spist godt fór.

Knekk egget oppi en liten espressokopp eller skål, da blir det lettere å få samlet ut i vannet. Plommen må være hel.


Kok opp vann med eddik og salt, la det fosskoke noen minutter så det er skikkelig varmt (vann er ikke 100 grader på første kokeboble, det tar litt koketid å få det varmt) Senk varmen til lav, knapt simring (trekk gryten av platen om du ikke har induksjon eller gass) Bruk en skje til å lage en passe god "svirl" i vannet og slipp egget raskt oppi midten, da vil det "pakke seg inn av seg selv og holde seg pent samlet. Ikke hell egget langsomt oppi vannet, da blr det tåder i vannet og fort eggesuppe. La det pent og rolig ligge på svak varme ca 4 - 5 minutter, ta det ut med en hullskje og legg det på kjøkkenpapir så vannet renner av. Vi vil ikke ha masse vann på toasten akkurat...

Skal du posjere mange egg er det lettest å lage ett og ett, slippe de ferdige oppi en bolle med kaldt isvann og så når alle er ferdig varme de raskt i kokevannet igjen i 15-20 sekunder før servering.

Ristet brød og skikkelig smør er obligatorisk. Perfekte posjerte egg servert med brelett eller liknende burde vært straffbart. Ellers er posjert egg godt i en suppe eller på en salat med krutonger og bacon, da blir plommen dressing nårt egget angripes.

9 kommentarer:

 1. Lenge siden jeg har laget posjert egg-- mange, mange år siden :). Du skriver så fint at jeg nå skal planlegge å lage det til en lunsj denne uken!

  SvarSlett
 2. Skal det virkelig være 4-5 minutter ? Eggeplomma mi ble helt hardkokt...ellers veldig fin oppskrift, står på kjøkkenet og prøver meg frem, holder vel på med fjerde egget nå...

  SvarSlett
 3. Kortere tid eller lavere varme...

  Starttemperaturen på egget (rett fra kjøleskap eller romtemperatur på benken) betyr MYE, det samme gjør størrelsen på egget. Fort 1-2 minutter i forskjell på disse faktorene.

  Jeg bruker nok ganske lav varme da jeg ikke lar vannet koke, kun trekke! Da beholder egget fasong som en liten mozarellaball. Kjenn litt på egget underveis, det går an å kjenne omtrent hvor fast det er. Good luck, du har det på egg nr 6 :-)

  SvarSlett
 4. I mangel på eddik, kan man bruke balsamicoeddik? Eller blir det katastrofalt?

  Og hvor mye eddik er det snakk om?

  R

  SvarSlett
 5. Nei, nei.. Balsamicoeddik blir nok ganske guffent og ekkelt.

  Bruk vanlig hvit/lys eddik (eplecidereddik, hvitvinseddik, husholdningseddik til nød)

  En god slump eddik, det finnes ingen oppskrift på det, jeg vet jo ikke hvor mye vann og hvor stor gryte du har :-)

  Poenget er å få eddiksyre i vannet slik at eggehviten samler seg lettere, jeg bruker vel 1-2 spiseskjeer... måler aldri, for det betyr ikke noe om det blir litt mye, men 1 ts er definitivt litt lite. Lykke til - men kjøp en ny eddikflaske først!

  SvarSlett
 6. Ja, da blir det handling av eddik. Blir litt ivrig rundt lunsj, og da tenker man kreavtive løsninger( ikke alltid like gode, men noen ganger geniale ; )

  SvarSlett
 7. Hva med cherryeddik? Det er det eneste som finnes i huset før innkjøp : )

  SvarSlett
 8. Cherryeddiken fungerte fint! Fikk til et flott posjert egg på første forsøk ved å følge oppskriften din : ) Fast utenfor, fin fasong og flytende inni : ) Takk for hjelpen!

  SvarSlett
 9. Her kommer en god oppskrift fra 60 tallet da jeg som kokk jobbet i mullerhotel i Trondheim. Et stykke loff med reker,over der et posjert egg og sherrydressing over egget. pyntet med salatblad og sitron, sherrydressing er majones, litt ketsjup og til slutt sherry for en flytende konsistens, mmm, nyydelig.

  SvarSlett