Sider

torsdag 29. oktober 2009

Havre hele året

Disse småkakene er jeg egentlig oppvokst med som julekaker, men så liker jeg de vel godt da, siden de sakte men sikkert er glidd over til å bli helårskaker. Deigen er enkel og går raskt, det er ingen kjevling involvert og de holder seg godt i en tett boks. I tillegg kan de varieres i de uendelige med forskjellige smaker, selv har jeg utvidet den opprinnelige oppskriften med skivede mandler på fast basis.


Havremakroner
75 gram smør, smeltet
2,5 dl lettkokte havregryn
1 dl skivede mandler
1 egg
1,5 dl sukker
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
3 ts vaniljepulver

Mål opp havregryn og mandler, hell over smeltet smør, bland godt og la det stå å trekke 1 time. Visp egg og sukker hvitt og bland inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Hell mandel - og havregrynblandingen oppi deigen, og det var det!

1 stor ts deig legges med god avstand på bakepapir (de flyter mye ut, det går vanligvis 9 på platen) og sett i ovnen ca 10 minutter på 180 grader. Når de er blitt flate og lett brune i kantene er de ferdig. Trekk bakepapiret av platen og la de avkjøle seg litt slik at de stivner før de flyttes over på rist for å avkjøles helt.

Vaniljesukker er her en enkel måte å smakssette, men har kan det blandes inn revet appelsin eller sitronskall, revet ingefær, kanel, kardemomme, støtt stjerneanis, tørkede tranebær, tørkede biter av tropisk frukt eller finkuttet tørket fiken/aprikos, pistasjnøtter osv. Her er det er bare å teste ut egne ideer. Her har jeg i tillegg trykkte en mandelskive på toppen før steking til pynt, et halvt cocktailbær eller en bit tørket frukt kunne også vært brukt.

Jeg liker havremakronene som iskjeks, gjerne 2 kjeks med is mellom som en skikkelig dessertsandwitch.

1 kommentar: