Sider

onsdag 20. januar 2010

Vann og vin

Vann er jo fint å drikke, og de sier så kjekt at det er lurt å drikke like mye vann som vin. Hmm, tenker nå jeg, det må da allerede være rikelig med vann i denne vinen min? Kan man ikke bare ta ett ekstra glass vin da? Jeg er nå sikker på om man hadde skilt ut alt vannet i vin så hadde den glatt slått agurken med sine 95%. Men det er visstnok helt feil å tenke slike tanker - så da forsøker man jo å oppføre seg - og fylle på med vann i tillegg til vinen.


Neida, litt mer alvorlig skal man jo være. Og vann er bra, men noen vann er bedre enn andre! Store aggressive bobler som herjer i munnen, fremtredende saltsmak og vann på den syrlige siden er alle skikkelige vindødere. Da kan vann bli ganske forstyrrende i den harmoniske helheten. Vann til vin bør være litt nøytralt i stilen, med små snille og lette bobler. Ingen fremtredende saltsmak og gjerne en svak basisk ph verdi.

Ph skalaen går fra 1 - 14, der 7 er nøytralt. Er ph verdien under 7 går det mot surt, og over basisk. Vin er surt, gjerne ned mot 2,3 til  3,8, og hvitvin er surere enn rødvin. Til sammenlikning har en sitron ca ph verdi på ca 2,4. Farris har en ph verdi på ca 6, mens melk er nesten nøtralt med ph verdi på 6,9. Så da har man lært litt om det også.

Poenget med dette er at det finnes ett vann på markedet som har en svakt basisk ph verdi på 8,2. Med lett kullsyre og en ren smak uten fremtredende følelse av saltsmaker. Perfekt til vin, og særdeles bra til å nullstille munnen. Stenkulla vann fra Stenkulla Brunn i Bollebygd (jepp) i Sverige er nært det perfekte man ønsker av vann ved siden av vin for å rydde litt opp i vinens syrlige attentat. Min klare nye favoritt, sånn når jeg skal skeie ut med noe annet enn vann fra springen.

Meny, Centra, Ultra, Jacobs og en rekke spesialbutikker som Fjellberg, Gutta på Haugen etc her i Oslo. Glassflaske med 0,75 liter koster 29,90 på kjedebutikkene, mens spesialbutikkene sikkert tar litt mer.

1 kommentar:

  1. Hm, det er jo uansett 10-15% alkohol på det meste av vin, så da er det vel bedre med agurk mot tørsten.. :)

    SvarSlett