Sider

lørdag 9. januar 2010

Purre og fenikkelsuppe med scampi

Denne har tidligere vært på trykk i KK og er faktisk ett av de første matbildene jeg tok med mitt (i 2006) nye digetale speilreflekskamera. Det er vel blitt noen tusen bilder i løpet av de årene som er gått siden, men suppen har standhaftig holdt seg jevnlig på menyen. Hvis man ser på mengden tilgjengelige posesupper i butikken skulle man tro det er et kjempeprosjekt å lage suppe fra bunnen. Det er det ikke. Omtrent like fort går det også, og i motsetning til grønnsaker i en pose så kan grønnsakene i egenlaget suppe telles inn i den fine kvoten på "fem om dagen".


Purre- og fennikel suppe med scampi
(4 personer)

3-4 tykke gode purrestilker
2 knoller fennikel
2-3 sjalottløk
1 ss smør
1 liter grønnsaksskraft / buljong
4 ss crème fraîche
16 store rå scampi
Eventuelt 4 trepinner
Salt, pepper og en liten sitronsprut

Vask og kutt purren i store biter, hakk sjalottløken, og kutt fennikelen fint. Smelt smøret i en teflonpanne og la grønnsakene svette under lokk på medium varme i ca 15 minutter. De skal ikke bli brune, bare myke. Kok opp kraften og bland de myke grønnsakene oppi. Kjør alt til fin suppe med stavmixer eller blender. Jevn suppen med crème fraîche og smak til med litt sitronsaft, salt og nykvernet svart pepper. Fres scampiene raskt på høy varme, de skal bare skifte fra grå til rød farge, og ha de på en trepinne. Pynt med litt grønt fra fennikelen. Server med grovt brød, godt brød er veldig nødvendig til suppe!


Vin til suppen? De friske smakene av grønt kler spesielt godt hvitviner som ikke har vært eikelagret. Rene viner laget på druen sauvignon blanc fra Frankrike, Italia eller Chile er rimelig sikre valg her.

3 kommentarer:

  1. Du tar skammelig feil om du tror at det er mindre næringsstoffer i dypfryste grønnsaker enn i friske.

    SvarSlett
  2. Ikke dypfryste - men frysetørrede i posesupper... Du kan ikke lage en pose med blomkålsuppe og telle det som stor dose med grønnsaker. Men bruker du et helt blomkålhode (eller en pose frossen blomkål) er det fremdeles grønnsaksdose etter en runde med stavmixer :)

    Noen dypfryste grønnsaker har faktisk høyere næringsinnhold enn ferske - fordi de teknisk er ferskere ved innfrysing enn det vi finner i grønnsaksdisken.

    SvarSlett