Sider

tirsdag 1. desember 2009

Sesam sesam

Dette lille frøet som normalt ligger strødd oppå hamburgerbrødene er egentlig ganske godt. I de fleste tilfeller langt bedre enn selve brødet. Som alle nøtter og frø er sesamfrø kaloririke, ca 570 kcal pr 100 gram, men trøsten er at det er ganske sunne kalorier. Sesamfrø har blant annet masse jern, kalsium og magnesium, faktisk mer kalsium enn kumelk.


Sunnest er selvfølgelig de som er med skall, næringsinnhold synker (som alltid) når de bearbeides. I tillegg er det ganske lett å finne økologiske sesamfrø, og siden man har vært sunn så langt, burde alibiet bære helt i orden for å trylle frem litt eksotisk godis på 15 minutter.

Knekk med sesamfrø, mandler og hvit sjokolade.
1,5 dl sukker
1 dl sesamfrø
1 dl mandler i skiver
40 gram hvit sjokolade, hakket
1 liten fingerklype maldonsalt

Rist sesamfrø og mandler i en tørr teflonpanne, dette gjør at nøttene får mer smak. De skal bare få an anelse farge, ikke stekes mørkebrune. Hell sukkeret i en tykkbunnet kjele, godt med varme og la det stå uten å røre til det begynner å bli brunt langs kanten. Senk varmen litt, rør forsiktig (NB: Varmt! Ikke bruk plastikk) Smelt sukkeret til alt er brunt, ikke rør for mye. Ta av varmen. Rør inn salt, ristede sesamfrø og nøtter. Bland godt og rør inn sjokoladen til sist. Hvit sjokolade smelter ikke så lett, så da holder sjokoladehakket seg i fine biter og ikke som en smeltet mølje. Tøm ut på bakepapir og spre godt utover. Del i passende små biter. Avkjøles og oppbevares i tett boks eller glass.


Etterarbeid, det nytter ikke forsøke å skrubbe vekk knekkrestene, så bare sett gryten som har vært brukt til å smelte sukker i til side, fyll med kokvarmt vann og la stå i 15 minutter så løser sukkeret seg opp av seg selv.

Selvfølgelig kan knekken spises som den er, men det er også veldig... VELDIG... godt å knuse bitene skikkelig (pakk inn i et rent kjøkkenhåndkle og bank løs) for å strø over/blande inn i vaniljeiskrem som en slags eksotisk krokan.


2 kommentarer:

  1. Nam! Dette så veldig godt ut! Jeg skal definitivt sette dette på listen over ting jeg skal prøve å få tid til å teste ut før jul.

    SvarSlett
  2. Detta är något nytt för mig men det ser väldigt gott ut så jag kanske skall prova detta till jul!

    SvarSlett