Sider

søndag 20. desember 2009

Uimotståelige kalorier

Hvor mange kalorier er det egentlig mulig å putte oppi ett glass? MANGE! Tro meg. Enkelt er det også.


En av mine favoritter på nett er matbloggen Smitten Kitchen, og her om dagen dukket det opp en bloggpost som heter "ridiculously easy butterscotch sauce" og visst var det enkelt, og så hemningsløst godt at det er helt til å få prikker av. Egentlig gjelder det bare å pakke inn glassene pent kjempefort, før angrepet av smør, sukker og fløte toppet med salt blir komplett demoraliserende. For min del så innebar å lage dette to ting: først intensivt mye slikking og smaking, deretter ca 12 km rask gange for å gjøre bot.

Altså varm karamellsaus med salt som iskremsaus (med eller uten iskrem) burde egentlig ikke vært mulig å lage på 5 minutter uten reseptbelagte ingredienser. Så trenger du et godt tips til dessert til julen, kjør på!

Salt karemell er helt fantastisk, saltet drar frem sødmen uten at det blir kvalmende slik denne mengden fett og sukker ellers lett ville blitt. Som varm issaus toppet med litt ristede hasselnøtter er vi nær nivarna for iskremelskere. Svært nær.

Trinn for trinn beskrivelse finner du på linken til Smitten Kitchen, men her er min fornorskede variant med mål i gram, oppskriften er også laget litt større - selv om jeg er fryktelig usikker på om det egentlig er en god idé.


Søt og salt karamellsaus (butterscotch sauce)
100 gram usaltet meierismør
200 gram brunt sukker (ev. halvt om halvt med brunt rørsukker og vanlig hvitt sukker)
200 gram kremfløte
1 ts malsonsalt (flaksalt)
2 ts god vaniljeessens eller frøene av en vaniljestang

Ha alt i en gryte og varm sakte opp til koking mens du rører. La det småkoke i ca 10 minutter (pass på sukker blir veldig varmt når det koker, så vær forsiktig med smaksprøvene) Sausen er ferdig når den er glatt, blank og har tyknet lett. Smak om det trengs mer salt eller vanilje, jeg liker litt ekstra salt i min.
Selvfølgelig kan man også tilsette en liten klunk whisky eller cognac. La sausen avkjøle seg litt og hell varm over vaniljeiskrem. Eller hell den på små glass som kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 14 dager.

Sausen stivner i kjøleskapet, så da kan den varmes i vannbad (eller mikrobølgeovn for de som har slikt)


Oh my god.. god jul.. sees på SATS!

6 kommentarer:

 1. Du skriver så bra at jeg blir i godt humør av å lese det. Thanks :-D

  SvarSlett
 2. Takk, det var jo litt av et kompliment!

  Kikket inn på sidene dine, jeg skal forsøke rakfiskbranade-boller en dag. For en som har mer forhold til spansk skinke enn norsk nedgravd fisk hørtes det ut som et artig kompromiss :-)

  SvarSlett
 3. Herlig innlegg! Dette fikk jeg lyst til å prøve - i likhet med det meste jeg har lest her inne. Mon tro om jeg ikke denne gangen skal gjøre alvor av planene - det så både enkelt og veldig, veldig godt ut.

  SvarSlett
 4. http://husetpaaplanen.blogspot.com/2009/12/enkelt-og-godt-i-innspurten.html

  Og der var både sausen og marsipankakene i boks. Håper det var greit at jeg ble så inspirert at jeg nesten kan tas for plagiat. :)

  SvarSlett
 5. Vi prøvde denne igår... Yummi....Var rett og slett snadder godt.. godt det er igjen litt rester til ikveld :) ps. har gått tur.. hehe...

  SvarSlett
 6. Kjempegod! Vi bruker den til karamellpudding. Hever puddingen mange hakk fremfor det vanlige avrente karamellvannet som danner seg i formen.

  SvarSlett