Sider

torsdag 3. desember 2009

Svinaktig godt

Svinekjøtt. Den billige trofaste sliteren. Ofte på tilbud, 2 koteletter til 25 kroner og juleribba til 29,90 kiloet. Man blir jo mett. Tross alt. Men er det godt? Tja, ikke egentlig. Svin er litt kjedelig, det har jo ikke noe særlig kjøttsmak, ofte kun en takknemlig mottaker for et teppe av krydder. Svinekjøtt er vel ofte noe av det tristeste som ligger i kjøttdisken, lav pris og lavmål på kvalitet.

Godt svinekjøtt finnes selvfølgelig, men ikke til 29,90 kiloen. Det finnes ikke godt kjøtt til denne prisen. Sunne, friske dyr som lever et bra liv og får godt for må nødvendigvis ende opp med en høyere kilopris. Og unner man seg det en gang i blant så får man i det minste ane hvordan svinekjøtt burde smake. Pass på, det er fort gjort å bli hektet på god smak!


Jacobs utvalgte er en serie med forskjellig mat der kvaliteten er satt i høysete, og prisen blir deretter. Denne koteletten av svin fra Jæren er av en kvalitet som ellers har vært forbeholdt restaurant. (Jepp, en kotelett til 65 kroner, men den var stor og tykk og verd hvert eneste øre) Veldig bra. Rett og slett svinaktig godt! Ros til Norgesgruppen som tør å gå motstrøms i tider der alle butikkene sakte men sikkert fylles med egne kopi-merkevare-serier som kun har et mål om å være billig. "Godt" er overhode ikke noe kriterium...

En god kotelett: Kjøp godt kjøtt, og la det ligge fremme i romtemperatur i en times tid før steking. Bruk salt og nykvernet pepper, stek i en blanding av ølje og smør på høy varme i 2-4 minutter på hver side så det blir fin stekeskorpe. Ikke flipp kjøtt rundt hvert 10. sekund. Og la kjøttet hvile etter steking. Gjerne i 10-15 minutter. Å hvile kjøtt er helt vesentlig for et godt resultet,det fordeler varmen og kjøttsaften, og resultatet kan bli perfekt. Akkurat gjennomstekt, men fremdeles svakt rosa og saftig.

Ellers vil jeg også gjerne anbefale glade griser fra Grøstad eller kjøpe svinekjøtt på Bondens Marked (min favorittbutikk) Frilandsgris er det vi vil ha!

2 kommentarer:

  1. Vi har bestilt ribbe fra Grøstad for første gang, så det skal bli spennende å smake.

    SvarSlett
  2. Det er godt :) Frilandsgris får en litt annen marmorering enn "vanlig" gris, stek den lenge på lav temperatur, da smeltes fettet ut og ribben blir saftigere. Er du på Facebook så kikk inn på gruppen "Amatørkokkens hemmeligheter og triks" der har det vært diskutert en del tilberedning av frilandsribbe.

    SvarSlett