Sider

fredag 26. februar 2010

Syltede grønnsaker

Hos en venninne av meg fikk jeg for en stund siden disse syltede grønnsakene sammen med litt salat og marinert rå salmalaks. Hun hadde hentet oppskriften i en av bøkene til Bent Stiansen. Det var kjempegodt. Så noen dager etter laget jeg noe liknende selv, og har vel siste måneden laget ny porsjon 3 ganger totalt. Så da var det vel på tide å ta et bilde og dele.


Asiatisk inspirerte syltede grønnsaker
(fritt etter Bent Stiansen oppskrift)
Ca 300 gram "harde" grønnsaker kuttet i jevnt små biter. Jeg bruker stort sett en blanding av disse: gulrot, grønne bønner, løk, stangselleri, rå minimais, fennikkel, paprika.

Fyll ett passe stort (eller to små) nesten helt opp med rå grønnsaker, la det være igjen 1 cm med plass.

Mariande
1,5 dl sukker
1,5 dl hvitvinseddik/eplecidereddik
1,5 dl vann
6 skiver ingefær
1/2 rød chili uten frø i ringer
2 stilker sitrongress
2 ts sesamolje
1 ss fiskesaus

Ha alt i en liten gryte, bank sitrongresstilken litt flat, men la den være hel. Den avgir masse deilig smak, men kan ikke spises, så det er lettere å fiske den vekk siden hvis den er hel. La alt koke opp, rør litt rundt og sjekk at sukkeret er helt oppløst. Hell den kokvarme laken over de rå grønnsakene. La chili, ingefær og sitrongress bli med oppi glasset. Skru på lokket, la det stå på kjøkkenbenken til det er avkjølt.

Det er dermed spiseklart, men det er enda bedre etter en dag eller i kjøleskapet. Ta vekk ingefær og sitongress når du åpner glasset første gang.

Jeg bruker noen skjeer grønnsaker på toppen av en grønn salat og lar litt marinade følge med som dressing. Veldig godt tilbehør til laks, ørret og stekt hvit fisk (eller fiskekaker)Mariner litt salmalaks i soya, limesaft, ingefær, chili, ketjap manis og koriander og server rå salmalaks ved siden av salat med syltede grønnsaker. Mmmmm...


Holder på glass i kjøleskapet minst 2-3 uker, lenger har ikke jeg klart å oppbevare de. Blir marinaden grumsete/tåkete er det på tide å si farvel til glasset.

5 kommentarer:

 1. Hei! Jeg fant bloggen din via KK. Ble utrolig fristet av denne første oppskriften - den skal prøves. Kommer nok innom igjen. Takk for inspirasjon. Glede

  SvarSlett
 2. Hei igjen! Så akkurat innlegget ditt om granola - morsomt siden jeg prøvde det for første gang i dag. Liker at du skriver at man godt kan bruke mindre honning, for i min oppskrift var det 200 g honning. Skal prøve din oppskrift neste gang. :)

  SvarSlett
 3. Takk for det! Granola med 200 gram honning høres nesten ut som overdose - hvis man ikke lager 5 kilos porsjon... "Min" granola er vel relativt moderat på sukker, men likevel synes jeg det blir mer enn søtt nok til frokostbruk.

  Lykke til.
  LizM

  SvarSlett
 4. Da har jeg sylta litt, så nå kan vi reise vekk i helga uten å måtte kaste en haug med grønt. Har fortsatt ikke smakt resultatet, men det må jo bli bra. - Takk for et nyttig tips!

  SvarSlett
 5. Denne oppskriften blir helt fantastisk god!! Hilsen kokk og matnerd

  SvarSlett