Sider

lørdag 13. februar 2010

Granola - frokostfavoritten

Granola, høres ikke helt norsk ut nei, og det er vel egentlig et amerikansk ord, men i mangel på noe bedre på norsk så stjeler vi det inntil videre. Granola på norsk vil vel kunne betegnes som en slags "stekt müsli", der det er tilsatt litt sukker og litt fett, og alt blir sprøtt og godt ved steking. Smaken er uansett så himmelsk at det nesten blir som godteri å regne, og selv en morgentrøtting som meg kan nesten bli litt lykkelig i selskap av en skål hjemmelaget granola før kl. 08.00 om morgenen.


Jeg spiser det oftest med yogurt av typen "mild og lett naturell" men selvfølgelig kan det gjerne brukes melk eller biola, skyr etc. Av og til tar jeg bare litt tørr granola i en skål, og bruker det som dip til en banan (fint godteri til en film) Vaniljeis og en liten skje kisebærsyltetøy på toppen, og det er dessert. Her snakker vi fleksibilitet.

Det er ganske energirikt, så det trengs ikke store mengder granola pr porsjon, jeg bruker ca 25 gram + yogurt eller skyr, og det metter god og holder meg på beina gjennom en tidlig treningsøkt.

Granola, ca 1/2 kilo
250 gram havregryn
50 gram solsikkekjerner
50 gram skivede mandler
50 gram sesamfrø, gjerne økologiske med skall
50 gram kokos
50 gram tørkede tranebær
50 gram grovt hakkede hasselnøtter
3-4 tørkede fiken kuttet i små biter
25 gram brunt sukker
1 pinch (1/3 teskje omtrent) salt, gjerne maldonsalt
- Bland alt det tørre godt sammen i en stor bolle.

1 dl ren/usøtet eplejuice
1 ss honning
2 ts smør eller solsikkeolje
- Varmes forsiktig opp i en liten gryte slik at smør og honning løser seg opp. Trenger ikke koke.


Held det våte i bollen med det tørre, og rør godt slik at alt blir "fuktig". Det blir ikke en deig, bare en fuktig strøssel. Hell ut i en ren langpanne. Stekes på ca 140 grader (stekeovn, ikke varmluft) i ca 50 minutter midt i ovnen, rør litt rundt omtrent 3-4 ganger underveis slik at det blir får jevn brunfarge.


Oppskriften ser jo eviglang ut her, men den må ikke følges. Ta vekk. Legg til, akkurat som du ønsker. Det kan være litt tilfeldig hva jeg bruker oppi, egentlig det som finnes i kjøkkenskapet. Men havregryn og en eller annen form for nøtter er basisen. Tørkede blåbær er også godt, de kan gjerne tas oppi etter steking.

Amerikanske oppskrifter inneholder stort sett mye mer sukker/honning/smør, jeg synes dette er søtt nok og ønsker at det ikke bare skal bli godteri, pluss at det kan jo være en slags ide å holde kalorimengden innenfor en rimelig grense.

Oppbevares i kjøkkenskapet. Holder seg fint i et stort norgesglass i minst en måned


Lukter himmelsk - og så er det helg!

13 kommentarer:

 1. Jeg elsker Kaffebrenneriets yoghurt med granola og har en boks granola derfra stående hjemme også. Når den er tom, skal jeg imidlertid vurdere å lage min egen.

  SvarSlett
 2. Ingen heving, ingen kjevling, ingen pynting - Just do it!

  Og du kan få de smakene du vil, eller tilsette litt kanel, kardemomme eller ingefær som krydder.

  I tillegg kan du styre kukker/fett inholdet selv, Kaffebrenneriet er nok gjerne litt rause med sukkeret, det smaker jo godt - mens jeg er litt opptatt av at jeg ikke trenger så mye sukker til hverdags. Lykke til :)

  SvarSlett
 3. Denne så veldig god ut og minner meg om en nydelig frokost jeg fikk på en lodge i Afrika, de serverte den med en nydelig yoghurt og frisk frukt...

  SvarSlett
 4. spiste deilig granola med youghurt og frukt hver dag da jeg bodde i New York. Er nok litt for lat til å lage selv - noen som vet hvor man kan få kjøpt granola utenom på kaffebrenneriet? (Den har rosiner i, noe jeg ikke liker...) Fin side forresten!

  SvarSlett
 5. Da er tredje omgang granola i løpet av like mange uker nettopp ute av ovnen - god oppskrift og fin side! Takk for den. Til deg anonyme over: er du lat må jo dette være en smart oppskrift, veldig enkelt. Det mest krevende er å bære varene hjem fra butikken.

  SvarSlett
 6. Meget bra! Endelig har jeg fått fingeren ut og laget min egen blanding og her er jo mulighetene uendelige. Lettvint var det også..

  Flott blogg ellers!

  SvarSlett
 7. Denne må prøves! Hvor kjøper man tørkede tranebær?

  SvarSlett
 8. tørkede tranebær finnes heldigvis stort sett overalt nå, ihvertfall i aller fleste utenlandske grønnsaksbutikker og innholdsrike butikkkjeder som meny, spar, ultra etc - lykke til.

  SvarSlett
 9. Jeg har akkurat tatt batch nr. 2 ut av ovnen nå - kjempefin oppskrift! Håper denne omgangen blir like god som forrige. Lett, mettende og sunt!

  SvarSlett
 10. Det så godt ut :) God helg!

  SvarSlett
 11. Dette smakte nydeleg! Eg har gjort nokre endringar, men er det greit om eg låner oppskrifta og brukar den i min matblogg med link til deg?

  SvarSlett
 12. Då har eg lagt ut oppskrifta, med nokre endringar. Håpar det går bra.

  SvarSlett
 13. Har nettopp satt en dobbel porsjon i ovnen. Har prøvd litt ulike oppskrifter og alle blir gode. Fra Terje Næss i D2 lærte jeg å ha oppi litt kanel og ingefær, godt. Nå tok i tillegg litt chili, tenkte kanskje det gjorde seg også. Kokos har jeg ikke brukt tidligere. Næss brukte også litt fruktkompott. I dag fant jeg aprikoskompott og tok dette i også. Datteren min ønsker seg mere sprø klumper, så jeg tok litt mer væske. Gleder meg!

  SvarSlett