Sider

mandag 15. februar 2010

Bakt salat?

Sikori eller endivie (chicory på engelsk, endive på fransk) er en relativt ukjent grønnsak for mange nordmenn. En avlang, kompakt og lett bitter salat som faktisk er i sesong omtrent nå. Den tilhører "kurvplantefamilien" og kan brukes både som salat og rotfrukt.


Hemmeligheten er, når den varmebehandles blir den mye søtere. Du har sikkert sett den i grønnsakshyllen, uten å helt vite hva den kan brukes til, så her er et enkelt forslag.

Gratinert Sikori
3 skiori
2 ss olivenolje
salt og pepper, eventuelt noen trøkede chiliflak
ca 40 gram revet parmesanost


Velg glatte og fine sikori, brune flekker fjernes og de deles i to på langs med kniv, legg på langs i en ovnsfast skål, strø over olje, salt, papper og parmesan. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen på ca 200 grader i 20 minutter.

Ta ut av ovnen, sett på grill-elementet, fjern folien og strø over:
Ca 40 gram chevre (hvit gjetost)

Sett under grillen til chevren har fått fin lys farge. det tar ca 4-6 minutter, men dette vil nok variere fra ovn til ovn så hold et øye med pannen.

Mens sikorien gratineres under grillen er det fint å riste noen pinjekjerner i en tørr teflonpanne til å strø over når den er ferdig gratinert.


Server med brød og frisk salat som en egen grønnsaksrett, eller bruk den som tilbehør til fisk eller en god entrecôte. Selvfølgelig kan ostene bryttes ut her, ingen lover påbyr parmesan og chevre (guyere hadde helt sikkert vært bra) men jeg ser ikke akkurat for meg at det er en høydar med norsk ferdigrevet pizzaost. Ost med litt smak er nok å foretrekke. Generelt er dette hvitvinsmat, og med chevre til gratinering vil viner laget på druene riesling, grüner veltliner eller sauvignon blanc alle kunne fungere godt.

3 kommentarer:

 1. mm, Sikori er godt. Visste du at de brukte det som erstatning for kaffe før i tiden? Har egentlig bittelitt lyst til å prøve det :)

  Takk for fin blogg med mye god inspirasjon.

  Else

  SvarSlett
 2. Ja, men det er røttene til planten ble tørket, malt og brukt som kaffeerstatning - ikke salaten :)

  Ellers vokser faktisk sikori helt opp til Troms, de blir ganske høye, likner på stauder og har blå blomster (som også kan spises)

  Hva man ikke kan lære på nett!

  SvarSlett
 3. Ja, nettet er underbart!

  Else

  SvarSlett