Sider

fredag 31. juli 2009

Høne på boks

I går dro jeg ned til noen venner på Larkollen, og når jeg kommer frem (som vanlig sånn ca en time etter planen og fremdeles litt jobbstressa) står det "høner på boks" og putrer inne i grillen. Vel, det er vel egentlig mer noen lubne store kyllinger. Uhm... luktet godt gjorde det også.

"Hello goodlooking..."

Gni inn kyllingen med salt og pepper på skinnet på utsiden, eventuelt litt paprika eller chilipulver.

Klipp av toppen på en ølboks pr. kylling, trykk boksen litt sammen slik at kyllingen kan trees innpå og sitte på sin trone og dampes innenifra. Fyll drøyt halvfullt med øl, rødvin eller hvitvin, litt hvitløk, en sitronbåt, noen aromatiske urter som for eksempel rosmarin eller estragon.

Tre på kyllingen, sett den i grillen på indirekte varme (ca 200 grader) i ca 45 - 60 minutter. Lokket på grillen skal være igjen. Steketid kommer an på størrelsen, sjekk med en tykk nål eller spiss pinne i en kjøttfylt del. Stikk inn, og kommer det klar saft ut er den ferdig. Rosa kjøttsaft betyr litt mer steking.

Vi hadde rødvin, hvitløk, sitron og rosmarin i våre bokser. Når kyllingen er ferdig kan det være godt å være to for å skille boks og høne. Bokserestene våre kokte vi inn til litt saus, smak til med salt, pepper, litt soyasaus og eventuelt en ts sukker for å balansere syren. Sil til slutt. Vi serverte med couscous salat og Artazuri rødvin fra Navarra. Ble en ganske digg torsdagskveld.

Gode kyllinger blir det av en god oppvekst og godt fôr, Stangekylling og Holte Gård kylling koster litt mer, men smaker mye bedre. Fra vanlig industriell kyllingfilet i gul plastpakke er dette nesten som forskjellen mellom fiskepinner og fersk fisk. Stor forskjell med andre ord!

onsdag 29. juli 2009

Mellom skyene

Sommermat skal gå litt fort, det er tross alt ikke så mye sol vi har mellom skyene i dette landet. Her er lunch på 10 minutter, så nå mangler bare en gjest her...

Salat med stekt pære og blåmuggsost.
Pr. person:
1 pære, kuttet i pene hele skiver, skalkene kan knaskes underveis.
Litt salat, f.eks. rapidsalat/ruccola/friseé/grønn lollo
Ca 50 gram blåmuggsost, eller brie om men ikke like blåmuggost.
Noen pecan eller valnøtter
1 liten klatt smør

Rist nøttene lett i tørr panne først, da kommer de gode smakene bedre frem. Stek pæreskivene i litt smør (godt smør, ikke margarin, eller olje!) De skal vare bli varme, ikke gjennomstekt og myke. Dander pæren pent mens de er lunkne sammen med osten, salat og nøtter.

Lag eventuelt en liten vinagrette:
1 ss god nøtteolje, alternativt olivenolje
1 ts hvitvin eller eplecidereddik
Smak til med salt, pepper og eventuelt bittelitt sukker og drypp over.

Server med godt ristet brød eller varme rundstykker.

Hvis det kommer en grillet entrecôte ved siden av, er lunchsalaten blitt en middag uten noe særlig ekstra bryderi.

mandag 27. juli 2009

Gull og gråstein

Gladmat i Stavanger er et enormat maskineri. I år med 108 utstillere. Av disse kommer noen med glødende matenturiasme og glede over å få en anledning til å vise frem seg og sine små nisjeprodukter. Andre med et stivt blikk og lyden av klingende mynt i ørene.

Hvis man ikke har tid til å sette seg ned der god mat trenger stol og tid, men bare trenger litt raskmat er det ikke alltid lett å finne perlene blant junk'et. Dyrt, kommersielt og elendig kvalitet.

Halvkalde grillpølser av billigste type som kan kjøpes på alle landets Rema & Rimi har ingenting på matfestival å gjøre!

Akropolis Restaurant stilte med serveringstelt, "Gyros i pitabrød" for kr 40,- viser seg å være en billig tortillalefse rullet rundt noe smakløst underkrydret kjøtt som er mer kokt enn stekt, blandet med noen tomatbåter og vassen pommes frites INNI pitabrødet... Blir ikke noe matglede av slikt!

Men prisen for festivalens kjipeste sto sushiserveringen til Timbuktu for! 3 biter henslengt sushi/maki for kr. 59,- på en humørløs papptellerken med en plastpose soyasaus. Bildet her viser en dobbelporsjon til den nette pris av kr. 118,-

Timbuktu: Sushi for kr 118,- Merk kuttet på laksefileten, er dette japansk matkunst?

Jeg spurte om de syntes dette så ut som en tallerken som forsvarte denne prisen, og fikk som svar: Vet du hvor mye det koster å lage sushi???? Servitøren bak disken kunne absolutt ikke forstå problemet. Good luck! Haha, jeg skal stikke en tur ut på en helt vanlig sushirestaurant når det ikke er festival å finne ut hvordan sushi til kr. 118,- ellers ser ut.

Så kan jeg jo publisere en hel billedserie...

Og så sushi da, japansk mat der et av hovedelementene er at maten skal være en fryd for øyet - dette er definitivt kun en fryd for kassapperatet.

Dette var siste innlegg om årets Gladmat, stedet hvor den som leter finner. Håper vi sees til neste år 28 - 31 juli 2010!

søndag 26. juli 2009

Fetisj for dyr på stang

Jeg tror jeg har oppdaget en helt ny fetisj. Dyr i alle størrelser på stang over grillkull. De virker akkurat som en magnet på meg. Og når jeg endelig finner de så blir jeg bare stående å stirre, sikle og sniffe. Nesten helt ute av stand til å rive meg løs. Her er kvigen Klein. Tidligere 170 kg ruslebiff. Nå verdens deiligste kraftben.

Kjøttbransjens Mesterlag på Gladmat 2009

Fiskesprell

Små fiskekokker må også vaske hendene.

Gladmat's mest fargerike stand etterhvert som barna dekorerte veggene med fargerike fisk.

Og ikke minst vår snille "campingnabo" som sendte over gode fiskepakker slik at vi ikke døde av sult på travle dager.

En kjempestor fisketakk!

fredag 24. juli 2009

Mye glad mat!

Gladmat i Stavanger må da være et unikt arrangement, her er det en plass i Vågen til alle. Fra de store dinosaurene som Gilde og Tine, til de virkelig små som Latinamerikanske Studenter, Isrosa økologisk iskrem og diverse gårdsutsalg med moreller, sveler, ost og pølse.

Det har vært mye jobb og lange dager her i telt nummer 19 med alle vinflaskene, men en liten tur ut med fotoapparatet ble det tid til...


Himmelblå... Blåmuggost i mørk sjokoladetrøffel overtrukket med hvit sjokolade og et dryss valmuefrø. Hele venninnekvelden i ett jafs! Fra Sjokoladepiken.


Økologisk is fra Isrosa... Kokosis med sjokoladebiter, kanel og valnøtt med lønnesirup, fruktis med smak av røde plommer. Eller gule plommer. Is er greit, der er det plass til mye, for det bare smelter og legger seg mellom alt annet i magen. Ok, bare en kule til, plommeis...

Helgrillet Kvitsøylam. En smak av havgapet... og kanskje noe av det beste vi har i norge av råvarer. Bildene sier vel sitt. Just give it to me!


Hjemmelagde muffins


Og alle gjør så godt de kan, Latinamerikanske Studenter med egen restaurantbod. Og maten er MYE bedre enn rettskrivingen.

mandag 20. juli 2009

Gladmat

Hipp hurra for Stavanger som får til det Tigerstaden overhode ikke er i stand til.. Å samle hele byen og mer til på årlige Gladmat 22 - 25 juli. Arrangert for 10. år på rad, imponerende!

200.000 besøkende er ventet, tilrettelagt for små og store, de som vil spise og de som vil lære noe, de som vil ha smaksprøver fra lokale produsenter, og de som vil kikke på andre som kikker. Glade amatører og profesjonelle matkunstnere i en salig mix.

Vågen under Gladmat 07, bilde stjålet fra Gladmats egne nettsider

NM i pizzabaking, konserter, show og mat i lange baner. Bokstavelig talt, hele området langs vågen dekkes av festivaltelt. Sånn kan det gå når et helt fylke bestemmer seg for å lage festival.

Meg... finner du i vinteltet! Selvfølgelig.

søndag 19. juli 2009

A kiss for you

Noen ganger er ord egentlig ganske overflødig!


Men ok, det blir noen ord uansett. Rosa Prosecco med bobler fra Italia, og det i en usedvanlig tørr og frisk versjon. Kun 8 gram sukker pr liter er ganske lite til denne vintypen - og gjør den frisk og tiltalene.

Og ja... Leppene til Unni Askeland (for de som drømmer om et smask fra henne)

Love X Prosecco Raboso, Varenummer 58717, kr. 119,90

With love...

torsdag 16. juli 2009

Rett kurs...

Det er viktig å vite hvilken retning man skal ta her i livet. Den smale sti? En gyllen middelvei? Eller bare full fart fremover? Mine stier går stort sett enten i 120 kilometer på livets brede motorvei, eller i snegletempo på helt ubrukelige omveier. Men en ting er helt sikkert; før eller siden ender de alle i Burgund.

Og hvis man da sliter med å finne kursen, så finnes det hjelpsomme turskilt for å rette opp skaden. God vin i denne retningen!

På en riktig god og skyfri dag kan det være at man ender hos en av de beste i sentralburgund, Jacques-Frédéric Mugnier. Fra sitt hus (vel, hus på denne størrelsen kalles vel heller Château) beliggende i Chambolle Musigny lager han fantastiske rødviner. Så godt som bare Pinot Noir kan bli på sitt beste. Her snakker vi om delikat eleganse med innslag av bringebær og sublim frukt i en klar og ren stil. Det er ikke engang nødvendig å drikke disse vinene, det holder lenge å sniffe! Burgund gir på sitt beste en fantastisk duft.

Mugnier lager vin i flere vinmarker i områdene Chambolle-Musigny, Bonnes-Mares, Musigny og Nuits-St-Georges. Mest kjent er nok vinene fra hans monopolvinmark "Clos de Maréchale", en Premier Cru vinmark i Nuits-St-George. Monopolvinmark betyr at det er kun dette huset eller Domainet som lager vin fra denne vinmarken, de er eneeiere, og clos betyr innenfor en mur eller gjerde.Clos de la Maréchale er med sine 9 ha den største monopolvinmarken i Côte d'Or og har vært eid av familien Mugnier siden 1902. En slik vinmark koster vel omtrent ett stk norsk statsbudsjett

Så da er vi med ulempen. Det er selvfølgelig prisen - og tilgjengeligheten - men innimellom kan det være vel verd å bruke restaurantbudsjettet på en slik vin hjemme. Og er det noen som føler de har en flaske å dele, så kommer jeg gjerne.
Med taxi. På ca 10 minutter.

tirsdag 14. juli 2009

Vel hjemme

Så er man hjemme igjen, fått orden på bilder, en døgnvill kropp og en lettere varmeskadet hjerne. Fint var det uansett.

Her er litt facts:
Dominikanske Republikk, øy i Karibien, befolkning ca 9,5 mill, landet dekker ca 2/3 av den østlige delen av øya Hispanolia, resterende 1/3 er Haiti. Variert klima med tropisk regskog, masse strand og høye fjell. Toppen Pico Duarte på 3.098 meter er faktisk høyeste punkt i Karibien. Sukker, kaffe, kakao, tobakk og frukt er viktigste eksportvarer og turisme en stadig viktigere inntektskilde. Lokal valuta er peso, men de vil heller ha dollar om de kan velge.

Mat: Sjømat langs kysten naturlig nok. Ellers er kosten rik på stivelse, ris, bønner, poteter -gjerne alt i samme rett - og mangú (moste kokte mat-bananer) En god mix av innflytelse fra det spanske og afrikanske kjøkken sammen med de mer lokale taíno. Kjøtt er hovedsakelig kylling og svin og storfe. Nasjonalretten kalles "La Bandera" (flagget) og er hvit ris, røde bønner og kjøtt.

Drikke: Ingen vin, men rom i lange baner. Rom er omtrent like viktig som vann. De to mest kjente merkene er Brugal og Barcelo. Og husk det dominikanske ordtaket når du drikker rom: Si tomas Brugal tú resuelve o peleas. - If you drink Brugal (rum) you either fight or have sex.

Vel, jeg drakk vel ikke nok da...

Vanligste romdrink: Santo Libre
Stort glass med isbiter
Rom, hvit eller gyllen (oro), 4 cl på godt norsk, mer 6-8 cl på Dominikansk vis
En skvett sitronbrus som Sprite eller 7-up
En skviset båt fersk lime

Utover rom og litt vann drikkes store mengder fruktdrikker/smooties (batida), kaffe, og øl. Helst skal ølflasken være av den Dominikanske typen Presidente, og det er en folkesport å få den så kald som mulig.

torsdag 9. juli 2009

Min daglige fisk

Det blir ikke mye matoppskrifter i slaraffenland der både frokost, lunch og middag intas på restaurant. Men noen tropiske fisk har man tross alt trykket i seg. Samt et ukjent antall lokale variasjoner av hummere, krabber og langustiner. Godt!!!


fredag 3. juli 2009

Ferie i varmen


Frokost. Bade. Vente på lunch. Bade. Cocktail. Bade. Middag...

Omtrent sånn går dagene. snart skal jeg finne ut hvordan de lager denne "bananmos med bacon" varianten som både brukes til lunch og tilbehør til grillet middagskjøtt.

Må bare ha noe kaldt å drikke først. Det tar nok resten av dagen.

Mañana Mañana

Opprettholde blogg fra 35 graders varme, palmesus og cocktailbrus. Ja det kan man tro. Mañana. Slik er livet på den Dominikanske Republikk.

Den fine minnekortleseren jeg hadde tatt med for å overføre bilder til pc'n passet selvfølgelig ikke til det minnekortet som det lille kameraet bruker. Hvem søren tenkte på at det store og det lille kameraet hadde forskjellige kort... Ikke jeg.

Så de ble det mobilkamera. Hvis jeg ikke snubler over en usb-ledning-selger på stranda. Og det skal man ikke se bort fra, for her selges det meste på stranden. Ikke helt ferske aviser, ananas, romflasker, mobilladere, alt man ellers ikke trenger.

Folkesporten er å holde ølen kald og ellers gjøre så lite som mulig bortsett fra å duppe i vannet, under en palme eller henge i sanden ved en provosorisk bardisk.
Morningburritos...

Ganske digg for en nordboer som har alt for få mañana dager idet vanlige livet. Og vin... he-he. Mørkegul sauvignon blanc i årgang 06 fra Chile.

Godt jeg tok med egen riesling.

Den er på rasjonering.