Sider

torsdag 16. juli 2009

Rett kurs...

Det er viktig å vite hvilken retning man skal ta her i livet. Den smale sti? En gyllen middelvei? Eller bare full fart fremover? Mine stier går stort sett enten i 120 kilometer på livets brede motorvei, eller i snegletempo på helt ubrukelige omveier. Men en ting er helt sikkert; før eller siden ender de alle i Burgund.

Og hvis man da sliter med å finne kursen, så finnes det hjelpsomme turskilt for å rette opp skaden. God vin i denne retningen!

På en riktig god og skyfri dag kan det være at man ender hos en av de beste i sentralburgund, Jacques-Frédéric Mugnier. Fra sitt hus (vel, hus på denne størrelsen kalles vel heller Château) beliggende i Chambolle Musigny lager han fantastiske rødviner. Så godt som bare Pinot Noir kan bli på sitt beste. Her snakker vi om delikat eleganse med innslag av bringebær og sublim frukt i en klar og ren stil. Det er ikke engang nødvendig å drikke disse vinene, det holder lenge å sniffe! Burgund gir på sitt beste en fantastisk duft.

Mugnier lager vin i flere vinmarker i områdene Chambolle-Musigny, Bonnes-Mares, Musigny og Nuits-St-Georges. Mest kjent er nok vinene fra hans monopolvinmark "Clos de Maréchale", en Premier Cru vinmark i Nuits-St-George. Monopolvinmark betyr at det er kun dette huset eller Domainet som lager vin fra denne vinmarken, de er eneeiere, og clos betyr innenfor en mur eller gjerde.Clos de la Maréchale er med sine 9 ha den største monopolvinmarken i Côte d'Or og har vært eid av familien Mugnier siden 1902. En slik vinmark koster vel omtrent ett stk norsk statsbudsjett

Så da er vi med ulempen. Det er selvfølgelig prisen - og tilgjengeligheten - men innimellom kan det være vel verd å bruke restaurantbudsjettet på en slik vin hjemme. Og er det noen som føler de har en flaske å dele, så kommer jeg gjerne.
Med taxi. På ca 10 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar