Sider

tirsdag 14. juli 2009

Vel hjemme

Så er man hjemme igjen, fått orden på bilder, en døgnvill kropp og en lettere varmeskadet hjerne. Fint var det uansett.

Her er litt facts:
Dominikanske Republikk, øy i Karibien, befolkning ca 9,5 mill, landet dekker ca 2/3 av den østlige delen av øya Hispanolia, resterende 1/3 er Haiti. Variert klima med tropisk regskog, masse strand og høye fjell. Toppen Pico Duarte på 3.098 meter er faktisk høyeste punkt i Karibien. Sukker, kaffe, kakao, tobakk og frukt er viktigste eksportvarer og turisme en stadig viktigere inntektskilde. Lokal valuta er peso, men de vil heller ha dollar om de kan velge.

Mat: Sjømat langs kysten naturlig nok. Ellers er kosten rik på stivelse, ris, bønner, poteter -gjerne alt i samme rett - og mangú (moste kokte mat-bananer) En god mix av innflytelse fra det spanske og afrikanske kjøkken sammen med de mer lokale taíno. Kjøtt er hovedsakelig kylling og svin og storfe. Nasjonalretten kalles "La Bandera" (flagget) og er hvit ris, røde bønner og kjøtt.

Drikke: Ingen vin, men rom i lange baner. Rom er omtrent like viktig som vann. De to mest kjente merkene er Brugal og Barcelo. Og husk det dominikanske ordtaket når du drikker rom: Si tomas Brugal tú resuelve o peleas. - If you drink Brugal (rum) you either fight or have sex.

Vel, jeg drakk vel ikke nok da...

Vanligste romdrink: Santo Libre
Stort glass med isbiter
Rom, hvit eller gyllen (oro), 4 cl på godt norsk, mer 6-8 cl på Dominikansk vis
En skvett sitronbrus som Sprite eller 7-up
En skviset båt fersk lime

Utover rom og litt vann drikkes store mengder fruktdrikker/smooties (batida), kaffe, og øl. Helst skal ølflasken være av den Dominikanske typen Presidente, og det er en folkesport å få den så kald som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar