Sider

tirsdag 31. august 2010

Livets små skuffelser: Om margarin og kongen av kaker


Først opptur:

Jeg har hørt om Sirupstynnkaker. Stekt på takke. Tynne kaker penslet med fløte slik at de blir både seige og sprø på en gang. De norske småkakenes konge. Indrefileten i kakeverdenen. Knapt bakt av nålevende, kun en tradisjonell overlevning som holdes i hevd langt inne i Østerdalen og sjeldent ser dagens lys i dagens urbane Oslo. Stor var dermed min glede da jeg kom over noen hjemmebakte pakker fra ”Brynhilds Tradisjonsbakst”. Hele 350 gram med gyldne kaker (i min pakke ble det 17 stk) til den nette pris av 198,- inkludert klingfilm. Herved kjøpt og betalt.


Så nedtur:

Komme hjem med min verdifulle lille pakke, med hjemmeklistrede etiketter. Jepp, det er en innholdsfortegnelse. "Innhold: Vatn, hv.mel, marg., fløte, sirup, krydder" Javel, det tar tid før budskapet synker inn... MARGARIN! What?? Altså MARGARIN? I kaker med kilopris på kr 565,71

Tradisjonsbakst. Hallo i luken. Ikke smør med sin eviglange historie, men margarin! Margarin oppfunnet av en fransk kjemiker (Hippolyte Mège-Mouriés) i 1869 etter en utlyst konkurranse der Napoleon ønsket en billig erstatning for det kostbare smøret til den franske hæren. Margarin, dengang isolerte fettsyrer fra oksetalg blandet med skummet melk. Ryktet gikk om det "nye" smøret var basert på døde dyr, og den kommersielle suksessen var ikke umiddelbar. Tidlig på 1900 tallet fikk de orden på denne lille bagatellen og erstattet oksetalg med annet fett, og etterhvert vegetabilsk olje og dermed fikk produktet en mer nøytral smak. Melange har sin historie tilbake til 1919, og for å bruke et sitat fra Melanges egne nettsider om historien om Melange "Opp gjennom årene er Melange forbedret flere ganger. Opprinnelig bestod Melange av en blanding av animalsk fast fett fra okse og vegetabilske oljer fra palme eller kokos. Senere benyttet man herdede marine oljer fra hval eller sild, samt vegetabilske oljer fra jordnøtt eller soya. Siden 1950 har Melange (og all norsk margarin) blitt tilsatt A og D-vitaminer. Dagens Melange er en ren vegetabilsk margarin, uten transfettsyrer."

Så dette er liksom hva den gamle tradisjonsbaksten i Norge er basert på? Kongen av småkaker med innslag av oksetalg og herdede oljer fra hval og sild. Ikke aromatisk deilig kjernet smør som er et rent naturprodukt og gjennom historien har vært så verdifullt at skattereformen av 1619 faktisk var basert på at folk betalte sin skatt i smør. For å si det forsiktig har vel sirupstynnkaken (som tradisjonell julekake fra 16-1700 tallet) en noe lenger historie enn margarinen...


Snakk om å lure folk... og glemme hvor tradisjonene våre kommer fra. Kilopris på over kr 560,- for kaker med margarin. Slik at bakeren kan knipe inn 20 kroner kiloet på råvarene. For en vits.

Same shit.
Margarin er noe dritt.

Klager kan sendes hit: brynhild@lervang.no

15 kommentarer:

  1. Ikke bra i det hele tatt. Sirupstynnkaker er jo ellers noe av det aller beste jeg vet - kanskje fordi de er så sjeldne. Mamma har en svoger med aner i Østerdalen. Han pleier å gi henne en pakke tynnkaker til jul, og de er nok bakt av ei bakstekone som holder alle tradisjoner i hevd. Pakken er helt uten etikett og innholdsdeklarasjon, men sirupstynnkakene hennes har ALT av gode, fullendte smaker. Det MÅ være smør i dem. Sukk. jeg gleder meg til jul...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ser dette innholde er gammalt, Jeg baker sirupstynnkake, ikke for salg. Men i oppskriften jeg bruker er det både margarain og smør. Og selvfølgelig er kakene verdens beste. Min bestemor som var fra Rendalen bakte alltid dette. Så disse kakene smaker jul og tradisjoner ja :-)

      Slett
  2. Haha, elsker det skjemaet der. Er flau over å si at det står ei pakke Brelett hjemme, men den smaker barndom, jeg har altfor varmt kjøkken til å ha smør stående ut (dessuten blir det ekkelt av det), er kun meg som spiser det, så laaang frokost med min samboer og smøret ute skjer liksom ikke heller..

    Prøvde ganske nylig ei pakke smør, veldig godt, ikke så ekkelt som "barndommens smør" (det sto ute døgnet rundt, derfor jeg foretrakk mormors brelett), men syntes det ble så slitsomt å smøre med... Når er jo ikke brelett rein industri heller vel, er vel noe fløte og noe i den, så jeg håper jo den er et slags "kompromiss": God på brødskiva, greit for kropp og miljø.

    Et annet kjøkken, kanskje jeg og skal ha ei pakke smør stående kjølig, men smørbart innen kort tid. Til alle de gourmetrettene jeg har lyst å trylle fram. Da må man ha SMØR.

    SvarSlett
  3. Margarin er bajs, rett og slett.

    SvarSlett
  4. Hahaha, nå ler jeg godt! På den ene siden vil jeg fjerne Melange bildet på blogginnlegget mitt umiddelbart, mens på den andre ville det være å sminke den fatale sannheten at jeg faktisk brukte margarin i pannekakene i dag...jeg sliter!

    Fint og morsomt innlegg!

    vh Lars, som både spiser, drikker & synser ;-)

    SvarSlett
  5. Lars, tilbud om smørbilde er oversendt...

    Hehe. Du må rett og slett lage deg noen nye natt-pannekaker, nå med smør - og dermed kan helt klart bytte av bilde forsvares :)

    Elles takk for komplimentet.

    Jeg sier meg bare enig med overstående kommentar: Margarin er bajs.

    LizM

    SvarSlett
  6. Hmm... Jeg leste innlegget ditt for en stund siden og tenkte oi, oi, oi, skandale å bruke margarin. Men så begynte jeg å tenke litt. Og ringte en venn. Eller nærmere bestemt min mormor som bor i Østerdalen og er stor på alt som heter tradisjonsbakst. Hun flytter ned i bakstkjelleren sin i oktober baker seg frem til jul. Anyways, hun påstår at margarin brukes i sirupstynnkake fordi smør gjør kakene altfor harde. Litt usikker på hvordan dette funket i the good old days, men når jeg sjekker ulike oppskrifter på sirupstynnkaker er det margarin som er greia. Jeg har minimal erfaring med verken margarin eller sirupstynnkake så jeg vet ikke. Men det kan altså være at det ikke bare er økonomiske hensyn som ligger bak Brynhilds valg av råvarer.

    SvarSlett
  7. Det der så bra når du tar opp slike ting! Margaring er satans verk og det er hårreisende at man i Norge fortsatt reklamerer med "sunne planteoljer". Jeg grøsser.

    SvarSlett
  8. Sirupstynnkakebaker11. desember 2010 kl. 15:13

    Sirupstynnkaker er herved stekt på min nye takke, med smør; sprøtt, karamellisert og vanedannende :).

    Vil tro smør skaper større kontrast i forhold til smurninga enn hva margarin gjør.

    SvarSlett
  9. kakene blir enklere å kjevle ut med margarin! Det er litt vanskeligere med smør, men er du ute etter tradisjonsbakst holder det ikke med margarin....Det er SMAKEN vi er ute etter, da er det KUN godt smør som gjelder! Jeg holder på å lage en bakekrok, og skal bake på bestilling. Tenkte jeg kunne sende deg en gratis smakebit av hvordan de virkelig gode etter gammel oppskrift smaker, mot en ærlig tilbakemelding ;o) Pakke kommer om en måneds tid. Ha en god natt.

    SvarSlett
  10. Anita: Åhhh...Ja!! Wow. Det hadde vært veldig kjekt å smake. Bakekrok.. veldig fint ord, sånn vil jeg også ha. Mon tro om det finnes det leiligheter sentralt i Oslo med egen bakekrok?

    Og til kommentaren litt ovenfor: Det er vel ikke helt som høna og egget! Når det gjelder sirupstynnkaker (som er en gammel tradisjonsbakst) og margarin (som er ett industriprodukt fra 1920 tallet) er det liten tvil om hvem som kom først! Så margarin er neppe den originale ingrediensen... Så selv om oppskriftene da har blitt endret de siste 80 årene (margarin var billigere enn smør, og kanskje lettere å bake med) så betyr ikke det at det er bedre!

    Noen ting er ganske enkle: INGENTING er bedre med margarin enn smør...

    LizM :)

    SvarSlett
  11. i gamledager brukte dem ikke smør i sirupstynnkaka, men talgfett fra dyret, kanskje oppattkokt fete fra slaktinga. så margarin er det beste alternativet i dag eller flott-matfett. du kan jo bake en kilo kake sjøl og sjå hvor mange timer dette faktisk tar, så prisen er det ikke noe å si på. det går masse strøm også til steking. så ikke snakk om ting dere ikke eier peil på!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jammen Anonym da...hvorfor hissig istedet for opplysende hyggelig?

      Slett
  12. Fritt etter Arne Brimi: Det er bare en ting som er bedre enn smør. Enda mer smør....
    (Det samme sier han for øvrig om fløte!!)

    SvarSlett
  13. Skulle veldig gjerne hatt en oppskrift på sirupstynnkake, så kunne jeg prøvd ut selv. Er det noen som deler?

    SvarSlett