Sider

lørdag 13. juni 2009

Noe å øve seg på...Albariño

Dette er fremdeles på øvelsestadiet. Så etter å ha lest aviser, Aftenposten i særdeleshet, og fått mye kaffe, både kort og lang, er dagens øvelse å lage en tekst med både bilde og linker, som helst skal virke også. Kaffe er forresten også godt. etterpå skal jeg lage en liten liste med linker til de stedene med best kaffe i Oslo.

For alle som er flinkere enn meg på data, men kanskje ikke så flink på vin, skal jeg plukke opp tråden med druen Albariño fra Aftenpostens oppslag. Albariño er en grønn drue som i Spania vokser i området Rias Baixas rett nord for Portugal. Rias betyr fjord, og det betyr at vi er ganske langt ute på den kjølige Atlanterhavskysten. Druen vokser også nord i Portugal, da heter den Alvarinho. Druen er liten, det betyr mye skall og lite saft, og når gode produsenter lager vin av den blir det til høy konsentrasjon og mye smak. Den er også ganske syrlig, litt mindre syre enn Riesling og litt mer enn Chardonnay, for de som har såpass orden på druene sine at slikt gir mening. Som en liten kuriositet av viten, så er alltid drueklasen formet som "Afrika"

En av de beste produsentene i området Rias Baixas heter Pazo de Señorans de lager to viner, begge på 100% Albariño. Den ene er i bestillingsutvalget på vinmonopolet her, og finnes på disse butikkene. Den andre de lager heter Selección de Añada og er alltid omtrent 4 år eldre enn standardvinen. Denne lages på den eldste delen av vinmarken og får ligge lenge (over 36 måneder) å hvile på ståltanker før den flasketappes. Denne vinen er ganske dyr og selges bare til restauranter. På Delicatessen på Grünerløkka har de den til en veldig bra pris...Vinmarkene til Pazo de Señorans er steinete, drueplanter har godt av å jobbe litt for føden. Bilde her er av de vinplantene som brukes til Selección de Añada. Gamle planter som er bundet opp på tradisjonell måte.

Viner på druen Albariño passer til sjømat, tapas og lyst kjøtt som kylling eller glade griser.
... og om man ikke gidder man å lage mat er det ikke noe som er feil med å dele en flaske med en venninne og en pose friterte mandler heller!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar