Sider

tirsdag 7. desember 2010

Sesam og sukker = kake

Her kommer ett nytt forsøk på å hevde sesamfrøets plass i matverdenen som noe annet enn strøssel på triste hamburgerbrød. Sesamfrøet har en fin nøtteaktig smak, og er egentlig ganske praktiske, siden de allerede er små, trengs heller ingen hakking for å dele de opp.

Her er noen små kaker som kan lages på noen minutter. Alt går fort med disse, både deigen og stekingen er gjort på noen minutter. Det går ganske fort å spise de opp også...


Karamellkaker med sesamfrø
ca 35 stk.

2,5 dl hvitt sukker
0,5 dl brunt sukker
25 gram romtemperert smør (ikke margarin)
1 egg
2 ss mel
1 liten pinch salt
1 ts god vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1,5 dl sesamfrø
Eventuelt 1 dl skivede mandler hvis mer nøtter er ønsket.

Ha sukker og smør i en bolle, rør det jevnt og bløtt med smør, bruk mixmaster! Tilsett egget og fortsett og mix til det er blitt lett kremete i konsistensen, 2-3 minutter. Ha mel, en fingerklype salt, vanilje og sesamfrø oppi blandingen. Ta ett par runder med mixmasteren og legg den så vekk. Ferdig. Hvis du vil ha mandelflak i tillegg oppi tilsett disse nå helt til slutt og rør de inn med en skje. Røren skal være ganske bløt og litt seig.

Sett ovnen på 180 grader med varmluft.

Dekk et brett med bakepapir og legg på små skjeer med deig. Kakene flyter ut, så gi de litt god avstand, for meg er 9 kaker pr brett nok. Dypp skjeen i kaldt vann og klapp kakene litt flate.


Stek midt i ovnen ca 6 minutter. Kakene skal være lyst karamellgyldne. Temperatur oppfører seg gjerne litt forskjellig fra ovn til ovn, så kikk på de etter 5 minutter. Trekk hele bakepapiret over på en rist og la de ligge til avkjøling i ca 10 minutter før de løsnes fra bakepapiret. Siden kakene består av mye sukker og lite mel blir dette nesten som karamellknekk med sesamfrø. Godt til iskrem!

3 kommentarer:

 1. Disse har jeg vært så heldig å få smake, og de kan virkelig anbefales-supergode:)

  SvarSlett
 2. Jippi! Endelig noe å bruke sesamfrøene til!

  Jeg har hatt en pose stående i skapet i noe som føles som en evighet og jeg har ikke hatt anelse om hva jeg skulle gjøre med de.

  Ble så ivrig at jeg faktisk tenkte jeg skulle lage det NÅ, men så innså jeg at klokken er 22:50...

  I morgen er det heldigvis lørdag. :D

  SvarSlett
 3. Riktig god jul til deg og dine! Hege

  SvarSlett