Sider

mandag 27. desember 2010

Lang frokost

Juleferie betyr lange frokoster, og er det en ting som alltid kommer på bordet når frokosten skal være litt lukseriøs er det eggerøre. Et deilig kremete mykt teppe av egg som passer perfekt til ristet brød. Så enkelt og så perfekt! Eller hva? Likevel må jeg vel si at flesteparten av de gangene jeg får eggerøre servert hjemme hos folker det en kompakt kornete overstekt rotete klump av en masse som absolutt ikke yter hverken eggene eller resten av tilbehøret rettferdighet. Egg er en råvare som krever litt konsentrasjon for å virkelig komme til sin rett, og som med alt annet er det kontroll over varmen som er trikset. Vær litt tilbakeholden med varmen, la eggerøren være litt understekt, og på de få minuttene det tar å sette seg og komme i gang med frokosten vil du se at den blir perfekt på sin egen ettervarme.


Perfekt myk eggerøre
2 egg, ferske og helst økologiske
2 ss Crème Fraiche
Salt
Eventuelt nykvernet pepper
Eventuelt frisk gressløk eller litt finhakket estragon
Smør til steking

Vann gir en veldig løs og blass eggerøre, kan duge til hverdagsbruk men ikke til fest. Fløte gir en tung røre, og etter å ha testet ut diverse varianter over fløte og/eller H-melk og en mix av disse har jeg faktisk kommet til at det aller beste mest fløyelsmyke resultatet kommer med Crème Fraiche. Genialt til eggerøre.

Visp gode egg sammen med Crème Fraiche.  Smelt smør i en teflonpanne, det skal smelte, såvidt frese men absolutt ikke bli brunt. Hell i eggemassen, la den stivne litt og bruk en slikkepott til å trekke over pannen så eggerøren får sine karakteristiske "folder". Det skal ikke røres vilt. Gjenta. Stivne litt og trekk gjennom med slikkepott. Etter 3-4 gange trenger eggerøren bare å stå litt og etterstivne på lav temperatur og den er ferdig. Ikke stek eggene pinnestive og rør alt i tørre fillebiter. Salt, eventuelt pepper og urter skal ikke tilsettes før til slutt. Altså, jeg gjentar: Salt til slutt!

Skal man gjøre eggerøren veldig lukseriøs (og kaloririk) så kan man legge noen tynne flak med smør over til slutt slik at de smelter. Server med ristet godt surdeigsbrød eller fersk baguette. Så blir det fest til frokost!

Gordon Ramsays klassiske video med perfekt eggerøre:

7 kommentarer:

 1. Jeg elsker perfekt eggerøre!

  Og nå når vi har høner i hagen som har begynt å legge egg igjen, selvom det er vinter, så lager jeg stadig vekk eggerøre. Nam!

  SvarSlett
 2. Hmmm. Jeg sitter med en følelse av at absolutt alle restaurantsjefer ved absolutt alle hotellene i verden burde bruke 5 min på å lese dette innlegget før de tar fatt på det nye året...

  SvarSlett
 3. He-he, hoteller og eggerøre ja... DET er skumle saker! Norske hoteller orker jo ikke bruke egg engang (ai ai så mange egg å knekke, altfor arbeidskrevende, man kan jo ikke ha en hel eggeknekkerstilling) så de er jo snart i sin helhet gått over til pulveregg! Og det smaker mer huggorm enn eggerøre.

  Godt nytt år - helt pulverfritt :)

  SvarSlett
 4. Felice Anno Nuovo ♥
  Stefania Italy
  http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/

  SvarSlett
 5. Flott blogg du har! Denne skal prøves, selv om jula er på hell/over.

  Jeg har gjort stor suksess med Ramseys versjon som du også linker til, om det er eggerøre eller eggekrem er jeg imidlertid usikker på :)

  SvarSlett
 6. Crème Fraiche ja:) Det var ikke dumt. Dette skal testes til frokost i morgen. Og at jeg ikke har tenkt på det selv... Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 7. WOW!!!!For en flott og insprierende blogg! Kom tilfeldigvis over den, og la meg til som følger, jeg....her kommer jeg til å stikke innom titt og ofte, ja!
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett