Sider

søndag 17. oktober 2010

Rød kjærlighet

Rød kjærlighet på pinne, eller i det minste kjærlighet på stilk! Jeg elsker rød chili og bruker det i det meste. Fersk og tørket. Både grovknust og finmalt. Cayenne, habanero og de helt vanlige røde som vi finner i dagligvarebutikken. Ofte vil jeg ikke ha frøene med, et godt tips da er å kutte av enden med stilken, holde chilien over vasken og rulle den mellom hendene med hullet nedover. Frøene vil da dette ut slik alt chilifrukten kan kuttes i fine ringer uten frø. Kjekt å vite tatt i betraktning av at frøene er sterkere enn fruktkjøttet.

En av de aller mest brukte faste krydderene mine er chiliolje. Ekstremt enkelt og kan brukes til uendelig mye.


Chiliolje
4 ferske chili, i grove biter uten frø
2 dl nøytral solsikkeolje

Kjør olje og chili i en liten foodprocessor til en jevn masse. Hell i et glass. Kan brukes med det samme, men blir best om den får stå en ukes tid kjølig.

Etter en ukes tid kan også oljen siles av gjennom et fint klede/gasbind eller liknende, og det vil bli en flott klar knallrød olje, men det er ikke nødvendig. Jeg rister stort sett bare glasset godt, og liker den med chilimosen oppi.

Hva den kan brukes til? Mitt svar er jo selvølgelig nesten alt. Til å ha over speilegg, ostesmørbrød, pizza, i wok, i salatdressingen, i tomatsuppen, til taco og burritos enten i stekepannen til fyllet eller som topping (eller begge deler...) Fordelen er at det er mye lettere å porsjonere mengden jevnt enn ved chili kuttet i ringer eller biter, og dermed også lettere å porsjonere styrken.

En av mine favoritter som tilbehør til f.eks pai eller burritos, er en halv acocado, kuttet i skiver og med 2-3 ts chiliolje over sammen med litt maldonsalt.


Og best av alt, siden den er konservert i olje har den lang holdbarhet oppbevart på et mørkt og kjølig sted.

7 kommentarer:

 1. ...ser godt ut, skulle gjerne likt å ha kjøpt et glass;-))

  SvarSlett
 2. Det er nok kjempegodt. Elsker også chili, har det i nesten alt.
  Hilsen Mymlen

  SvarSlett
 3. Tusen takk for kuttetips, og en oppskrift som må prøves!

  Mvh Mette

  SvarSlett
 4. Åhh dette ser nydelig ut:) måå prøves ut:)

  SvarSlett
 5. Supert! Chiliolje må være en fin måte å smakssette sjokolade på. Oljen burde gå bra med smeltet sjokolade uten å ødelegge konsistensen slik vann vil gjøre. Har prøvd å smakssette med revet chili - men det ble for mye biter.

  SvarSlett
 6. Ser veldig godt ut!Hvis du vil ha en ferdig chili olje kan jeg virkelig gå god for O&co sin!Har du prøvd den?Skal innrømme at jeg jobber der,men virkelig,den er knall god og det er oliven som er presset så den gir masse smal og har en rød fin farge.Kjempe god oppå pizza f.eks og i hjemmelaget varm sjoklade sammen litt kanel!:)

  SvarSlett
 7. ..skulle si oliven som er presset med chili...

  SvarSlett