Sider

fredag 17. september 2010

D2 - Piffikrydder til folket

Dagens underholdning lar vi D2 (helgemagasinet til Dagens Næringsliv) stå for, om enn litt ufrivillig.


Mat og drikke artikkelen denne ukens D2 innleder pent med tittelen "Syltefôret. Det tradisjonsbudne amishfolket overlever vinteren med syltede godsaker fra spisskammerset. Nå får konserveringsmetodene deres sin renessanse." Tekst og fine bilder. Amishdamer i kjole og kyse. Syltetøy i hyller og kasser. Nostalgiske bilder av en velbrukt kokebok, med oppskrifter som ivaretas fra generasjon til generasjon.

Artikkelen gir oss jo da heldigvis også denne helligdommen av en rødbetoppskrift: Yoder's Rødbeter
5 dl sukker
5 dl eddik
5 dl vann
4 liter rødbeter, kokt og skåret i terninger
1 ts piffikrydder
1 ts kanel
1 ts kryddernellik
Litt salt

Jepp. Les igjen. Noe som slår deg som en smule uvanlig ingrediensbruk for flere generasjoner amishkvinner??
Piffikrydder?
PIFFIKRYDDER???
Amishrødbeter med en eim av piffikrydder & pommfri?


Heldigvis (eller ulykkeligvis) så er oppskriften også fullt leselig på engelsk der den er avbildet, og den opprinnelige ingrediensen er altså 1 ts allspice. Som er allehånde på norsk. Og ikke piffikrydder!


God helg - med eller uten piff - og gratulasjoner til D2 for å hjelpe det norske folk med å piffe opp tradisjonsmaten. Neste uke: Kabaret med aspik, erter og rosa jellybeans. Det ser jo nesten riktig ut.

PS til redaksjonen i D2: Black Boy® Piffikrydder : Salt, smaksforsterker (natriumglutamat), løk, sort pepper,paprika, chilipepper, hvitløk, purreløk, koriander, sellerifrø,kardemomme, antiklumpemiddel (E554), muskatnøtt, allehånde,krydderekstrakt.

torsdag 16. september 2010

Superkul nr. 2

Den søte chilisausen i forrige bloggpost utløste et helt skred av ideer, så jeg måtte jo bare teste ut en ting til... Mitt eget eksperimentelle asiatiske kjøkkenverksted. Dette er jo det morsomste jeg har lekt med på kjøkkenet på lang tid. Det bør vel legges til at jeg er over gjennomsnittelig begeistret for chili også.


Søt grønn chili- og plommesaus
Ca 2-3 små flasker eller glass/ totalt ca 5 dl.

1 grønn paprika
4 store søte Victoria plommer
4 grønne chili
1 sitron, skall + innmat
1 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefærrot
1 dl lys eddik (gjerne riseddik)
1 dl vann
5 dl sukker
En god klype salt

Kutt paprika og plommer i små biter, chilien i tynne ringer, jo mer frø som blir med, dess sterkere saus. Riv det ytterste gule på sitron, kutt av resten av skallet (det hvite som kastes ja) og fjern sitronsteinene. Hakk opp innmaten. Hvitløk og ingefær i små terninger - kutt - ikke press! Alt i en gryte sammen med eddik, vann, sukker og litt salt. Kok opp og skru ned varmen, la det småkoke i ca 45 minutter.

En potetpresse fungerer bra til å stampe litt for å jevne resterende plomme og paprikabiter. Den er også fin som en grov sil for å ta opp noe av plomme og paprikarestene hvis du vil ha sausen litt tynnere.

Og vips - så har man en lys plommesaus! Mon tro om jeg trenger flere i samlingen min...

mandag 13. september 2010

Søt, sterk og superkul

Jeg fikk det plutselig for meg at jeg skulle teste om det gikk an å lage Sweet-Chili saus. Noe jeg i utgangspunktet var litt usikker på... Har jeg noengang hørt om noen som lager sin egen Sweet-Chili saus? - Nei. Synes jeg det er noen grunn til å ikke forsøke? - Nei.

Så der lå liksom premissene da, hva annet kan man gjøre enn å forsøke. Ble det godt? JA!


Det jeg ønsket var en Sweet-Chili saus som var adskillige hakk tøffere enn den som kommer ut av flasken på ICA. Så denne er sterk. Sånn som jeg liker den. Det er jo ikke akkurat ment til pålegg på brødskiva da, jeg liker å ha en spiseskje eller så i woken, eller en ørliten dip på en vårrull. Vil du lager mildere er det jo ganske enkelt, bruk mindre chili (din kylling)

Hjemmelaget Sweet-Chili saus
Ca 2-3 små flasker eller syltetøyglass.
4 tomater
1/4 løk
4 røde chili (med mesteparten av frøene)
1 fedd hvitløk
ca 2 cm fersk ingefærrot
2 dl sukker
1 dl lys eddik (gjerne riseddik)
1 dl vann
En god klype salt

Og så til slutt... hold deg fast:
Ca 1/2 beger lys sirup

Jepp, masse sukker, det er en grunn til at sausen er seig og klissete.


Hakk tomater og løk opp i småbiter. Chilien i tynne skiver, rist eventuellt ut litt frø underveis så blir ikke sausen så sterk. Eller behold de for å få en skikkelig hot saus. Hakk hvitløken i små biter, ikke press, men kutt! Skrell ingefæren, lag skiver, staver og så små terninger. Alt samles oppi en gryte, hell over sukker, salt, vann og eddik. Kok opp, og senk varmen. La det småkoke i omtrent 15 minutter. Ha oppi sirupen og kok videre på lav varme i 30 - 45 minutter. Omtrent en time til sammen. Smak til med litt salt når sausen er ferdig. Salt trekker faktisk frem en mer markant smak av sødme.

Bruk en potetmosstamper til å trykke ut det som måtte være igjen av tomatbiter slik at det hele blir ganske sausete. Jeg bruker også denne som en grov oppfisker av restene av tomater og chili, fordi jeg vil ikke sile sausen. Det må være litt frø og rester med i flasken. Omtrent 2-3 oppfisk holder, det bli en mellomløsning mellom mye rester og ingen rester. Hell på flasker, en liten trakt er greit, og eventuelt en sataypinne til å hjelpe til med hvis det tetter seg fast i halsen på trakten.

Propp igjen og oppbevar flaskene kjølig. Sausen tykner når den blir avkjølt.

Og vips så har man verdens kuleste hjemmelagde søte chilisaus. Temmelig imponerende saker om jeg skal si det selv.