Sider

lørdag 12. februar 2011

Vinterfrukten

Midt i mørketiden er det ikke mye fersk frukt å leke med. Men noen skrukkete klumper kan man snuble over i fruktdisken. Brungrønne og rynkete. Og av alle verdens ting heter de pasjonsfrukt! Forklaringen er i hvert fall ikke relatert til det ytre (og det kan jo være en trøst for noen og enhver), men inni derimot, pur glede. Syrlig, søtt, pikant og egenartet. Velg frukter som er mørke, tunge og akkurat begynner å rynke seg.


Pasjonsfrukt har en fantastisk syre som gjør at de egner seg godt i følge med veldig søte ting. Her er en variant over den engelske kremen ”lemon-curd”, suveren på en pavlova, bløtkake eller scones sammen med litt vispet krem. Eller med litt tykk gresk yoghurt på en ristet loffskive.

Pasjonsfrukt-curd
6 pasjonsfrukt
3 egg
120 gram sukker
90 gram kaldt smør.


Del pasjonsfruktene i to, og bruk en skje til å ta ut innmaten, det vil si alt som er gult med kjerner. Ha innmaten, sukker og egg i en bolle eller liten gryte og plasser dette over kokende vann en større gryte. Bollen med kremen skal ikke komme i kontakt med vannet. Rør jevnt og trutt til det tykner, det tar ca 10 – 15 minutter (fint å ta en telefon og skravle litt her) Når kremen er tyknet, blitt gul og blank tar du bollen av varmen og rører inn det kalde smøret. La kremen avkjøle seg litt og ha den på sterile glass om den skal stå. Kremen tykner når den blir kald. Kan stå ca 2 uker i kjøleskapet.

Saken har vært publisert i BoligDrøm, desember 2010