Sider

lørdag 20. november 2010

Godt til ost!

Dette er egentlig fortsettelsen av forrige innlegg. Jeg laget eple og ingefærsyltetøy, og da det var gjort følte jeg at jeg var klar for litt mer laging av noe! Men jeg hadde ikke så veldig mye epler igjen. Så da var det inn i tenkeboksen.Hmm. Scanne kjøleskap, det må da være noe annet som kan brukes? Broccoli? Tja, nei ikke helt tingen. Gulrøtter? Hmm, jo det tror jeg nok kan være verd et forsøk. Og dermed var jeg i gang.


Gulrotmarmelade med ingefær.
200 gram eple uten skall i små terninger
200 gram gulrot revet på grovt rivjern
200 gram gulrøtter i små terninger, ca 5 x5 mm
200 gram sukker
ca 60 gram ingefær i terninger på ca 1 x 1 mm
1/2 fersk rød chili (uten frø) kuttet i små biter
2 tykke skiver sitron med skall som får koke med.
1,5 dl vann

Skrell gulrøttene og eplene, ha alt unntatt gulrotterningene oppi en gryte. La det småkoke ca 15 minutter og tilsett så gulrotterningene. La det små koke/simre i ca 45 minutter til. Da skal det ha tyknet og blitt til en mos med ingefær og gulrotterninger. Blir det for tykt tilsett litt mer vann underveis, hvor mye vann som fordamper er avhengig av hvor stor gryte som brukes og hvor mye det koker. Grunnen til at jeg deler gulrøttene er at de ikke moser seg ved koking på samme måte som epler. Så for å få en mos med litt struktur bruker jeg dermed terninger. Smaken blir selvfølgelig den samme om man river all guleroten, men da trenger det sannsynligvis kortere koketid.


Ta ut det som er igjen av sitronskivene når marmeladen er ferdigkokt og kast disse. Grunnen til at de får være med er både aroma, tilfører syre og pektin (som er et naturlig stoff som virker tyknende)

Ha på syltetøyglass, steriliser eventuelt glassene ved å koke de i rent vann i ca 20 minutter for å øke holdbarheten.

Brukes som marmelade sammen med ost av typen chevre, comté, guyere, sveitserost eller annen fast hvitost med litt saltsmak.


For smaksvariasjon kan vannet erstattes med ferskpresset appelsinjuice, eller rist små karvefrø i en tørr panne og bruk en morter til å knuse de for å tilsette kryddersmak.

Tips: Bruk gode økologiske gulrøtter!

onsdag 10. november 2010

Peiskos med epletilbehør

Det er enda gode syrlige norske epler å få tak i, så hvorfor ikke finne frem noen glass for å lage noen gaver.. Eller den mer egoistiske varianten, til eget knekkebrød sammen med en tekopp foran peisen?

Ingefær og eple går godt sammen (det er ett eller annet med ingefær som jeg bare liker veldig godt) og kombinasjonen blir deilig: litt søtt, litt sterkt og litt syrlig.


Eplesyltetøy med ingefær og vanilje
ca 4 mellomstore glass

60 gram ingefær i små terninger (ca 1 mm x 1 mm)
250 gram sukker
1 dl vann
2 skiver sitron
ca 600 gram eple, skrelt og i terninger (ca 5 mm x 5 mm)
1 vaniljestang

Start med å skrelle en god bit ingefær, kutt den i skiver på langs, og så skivene i lange fyrstikker. Jeg kutter halve bunken om gangen, deretter i små terninger. De skal være små, men ikke usynlige! Jeg skriver 1 mm x 1 mm men det betyr ikke akkurat at målebåndet skal frem, det er mer for å gi en ide om hvor små, siden ingefær ikke går i oppløsning ved koking. Vei opp omtrent 60 gram og ha i en gryte sammen med sukker, vann og epleterninger. Kutt to vanlige skiver sitron og legg oppi, de tilfører både syre og litt pektin (som gjør at syltetøy tykner naturlig). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, både frø og stang går oppi gryten. kok opp og la det småkoke i ca 20 - 25 minutter.

Øk holdbarheten på syltetøyet med å sterilisere glassene, la de koke i en gryte med rent vann samtidig som du koker syltetøyet. Kok også lokkene!


Fyll glassene, la de avkjøle seg, finn frem knekkebrød og tekanne. Tenn peisen. Ferdig.

fredag 5. november 2010

Inside Burgundy

Dette er nok ikke helt tingen for de som liker fine billedbøker med glansede foto av vinmarker i morgendugg... men for oss andre som er hektet på Burgund: Oi Oi. Dette er ett oppslagsverk som føles som både julaften og bursdag på en gang. Her er ikke noen foto, men masse tekst, produsentreferanser og detaljerte kart over vinmarker. Hardcore kunnskap på detaljnivå. Et fantastisk arbeidsverktøy på 656 sider i den eviglange kampen om å forstå Burgund.


Sannsynligvis det beste oppslagsverket som noensinne er produsert over dette lille, men likevel kompliserte område i vinverdenen. Anbefales på det sterkeste til alle som kjenner det innimellom napper i nerdegenet.

Japer Morris innehar tittelen "Master of Wine" (1985), er opprinnelig engelsk, men har hatt tilholdssted i Burgund de siste 10-15 årene. Boken utgis av forlaget til Berry Bros. & Rudd, og selges i Norge gjennom nettbutikken til Moestue Grape Selections. Kr. 549,-