Hos en venninne av meg fikk jeg for en stund siden disse syltede grønnsakene sammen med litt salat og marinert rå salmalaks. Hun hadde hentet oppskriften i en av bøkene til Bent Stiansen. Det var kjempegodt. Så noen dager etter laget jeg noe liknende selv, og har vel siste måneden laget ny porsjon 3 ganger totalt. Så da var det vel på tide å ta et bilde og dele.
Asiatisk inspirerte syltede grønnsaker
(fritt etter Bent Stiansen oppskrift)
Ca 300 gram "harde" grønnsaker kuttet i jevnt små biter. Jeg bruker stort sett en blanding av disse: gulrot, grønne bønner, løk, stangselleri, rå minimais, fennikkel, paprika.
Fyll ett passe stort (eller to små) nesten helt opp med rå grønnsaker, la det være igjen 1 cm med plass.
Mariande
1,5 dl sukker
1,5 dl hvitvinseddik/eplecidereddik
1,5 dl vann
6 skiver ingefær
1/2 rød chili uten frø i ringer
2 stilker sitrongress
2 ts sesamolje
1 ss fiskesaus
Ha alt i en liten gryte, bank sitrongresstilken litt flat, men la den være hel. Den avgir masse deilig smak, men kan ikke spises, så det er lettere å fiske den vekk siden hvis den er hel. La alt koke opp, rør litt rundt og sjekk at sukkeret er helt oppløst. Hell den kokvarme laken over de rå grønnsakene. La chili, ingefær og sitrongress bli med oppi glasset. Skru på lokket, la det stå på kjøkkenbenken til det er avkjølt.
Det er dermed spiseklart, men det er enda bedre etter en dag eller i kjøleskapet. Ta vekk ingefær og sitongress når du åpner glasset første gang.
Jeg bruker noen skjeer grønnsaker på toppen av en grønn salat og lar litt marinade følge med som dressing. Veldig godt tilbehør til laks, ørret og stekt hvit fisk (eller fiskekaker)Mariner litt salmalaks i soya, limesaft, ingefær, chili, ketjap manis og koriander og server rå salmalaks ved siden av salat med syltede grønnsaker. Mmmmm...
Holder på glass i kjøleskapet minst 2-3 uker, lenger har ikke jeg klart å oppbevare de. Blir marinaden grumsete/tåkete er det på tide å si farvel til glasset.